Дружество на кардиолозите в България - Bulgarian Society of Cardiology
nav_bar_left Начало
 
За пациенти
Квалификация
Списание ДКБ
Онлайн обучение
Advertisement
Акценти
Правилник за работа на постоянните работни групи към Дружество на кардиолозите в България

Условия и правила за логото на ДКБ

Специализираните кабинети по превантивна кардиология заработиха

Heart Watch is a free quarterly newsletter published by the Texas Heart Institute in cooperation with St. Luke's Episcopal Hospital and targeted toward cardiologists and cardiovascular surgeons. Its aim is to keep physicians abreast of important work being done here and elsewhere to reduce the devastating toll of cardiovascular disease through research, education, and improved patient care.
Вход
Позиции
В резюме

PageRank
от 03.10.2015
mod_vvisit_counterToday4977
mod_vvisit_counterYesterday3237
mod_vvisit_counterThis week21773
mod_vvisit_counterThis month143115
mod_vvisit_counterAll1757235
Председателите на Дружеството на кардиолозите в България

Председателите на ДКБ (Октомври 2014):
Бивш председател - доц. Иво Петров, Председател - доц. Васил Велчев,
Бъдещ председател - проф. Арман Постаджиян

СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО
29 СЕПТЕМВРИ 2016

През 2000 г. Световната кардиологична асоциация започва честването на Световния ден на сърцето. Той се провежда на 29 септември всяка година. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят (над 17 милиона живота годишно) и начините за превенция. В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ), в сътрудничество с БЧК.

Тази година той ще бъде отбелязан на 29 септември с инициатива в столичното 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, в която ще вземат участие председателят на ДКБ доц. Васил Велчев и д-р Надежда Тодоровска - зам.-генерален директор на БЧК. По време на събитието на децата ще бъде изнесена лекция за лесен и достъпен здравословен начин на живот, а доброволци на БМЧК ще им раздадат информационни материали. Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия”, което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.

Посланията на здравото сърце ще бъдат символично изпратени от учениците на 32-о СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ към децата на България, написани от тях на балони, които ще бъдат пуснати от двора на училището.Онлайн стрийминг на работата на конгреса


Скъпи колеги,
За първи път в историята на дружеството и в организацията на подобни форуми ние ще осигурим предаване в реално време в интернет (онлайн стрийминг) на работата на конгреса, осъществявана едновременно в 4 зали - А, В, С и D. Предаването ще обхваща само научната програма, и ще бъде достъпно на следните четири адреса:
https://semi.bg/zA
https://semi.bg/zB
https://semi.bg/zC
https://semi.bg/zD
като последната буква на адреса обозначава залата.
Нарочно сме направили адреса на страниците кратък, за да може бързо и лесно да се набира. На тези страници ще поставим:
- регистрационна форма (гледането е напълно безплатно, но след регистрация)
- програмата за конкретната зала
- плейър за възпроизвеждане в реално време
- обратен брояч до началото на събитието
- връзка към общата страница
- връзка към другите зали

Общата онлайн страница, от която ще бъдат директно достъпни и четирите страници и ще има малко повече информация за събитието е:
https://semi.bg/15cardiocongress

На тази страница ще поставим:
- пълната програма на конгреса
- връзка към четирите зали
- регистрационна форма (гледането е напълно безплатно, но след регистрация)
- брояч - обратно броене до старта на конгреса
- информация за лектори
- информация за това как желаещите да се включат в онлайн гледането на научните сесии

Пълните записи на лекциите от научната програма ще бъдат предоставени на ДКБ след конгреса в HD формат за качване в Сървъра за дистанционно обучение на медицински специалисти - http://dl.cardiobg.com Това ще стартира новото поколение научна информация в ДКБ - дигитален запис с лекции (вкл. слайдове, въпроси и отговори по интересуващата съответния специалист конкретна тема).
ПОКАНА
ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА „ДРУЖЕСТВО НА КАРДИОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ“


Управителният съвет на сдружение с нестопанска цел „Дружество на кардиолозите в България“, София, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 28 от Устава на сдружението, свиква общо събрание на сдружението на 7.10.2016г. (петък), от 18.30 часа, в заседателна зала „А” (зала 3) на Националния дворец на културата, находящ се в гр. София, при следния дневен ред:
1. Приемане на отчета за дейността на Управителния съвет;
2. Приемане на доклада на Контролния съвет;
3. Приемане на годишния финансов отчет за 2014 г. и 2015 г.;
4. Приемане на годишен бюджет за 2017 г.;
5. Избор на членове на Управителния Съвет, Председател, Научен секретар, Касиер и до трима резервни членове на Управителния съвет и отразяването им в актуалния устав на дружеството съгласно разпоредбите на чл. 63 и чл. 68 от устава ;
6. Избор на членове и до двама резервни членове на Контролния съвет;
7. Освобождаване от отговорност на членовете на Управителния съвет.
8. Разни
При липса на кворум, на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ и чл.31 от Устава на сдружението, общото събрание ще се проведе същия ден в 19:30 ч., на същото място и при същия дневен ред.
Информация за постерните сесии на XV национален кардиологичен конгрес


Допустими размери на постерите: до 200 см височина и до 100 см широчина
Постерът да съдържа: заглавие, авторски колектив, увод, цел, материали и методи, резултати, изводи
Постерите се поставят на таблата със съответен номер в деня на провеждане на постерната сесия
от 08:00 до 09:00 за сутрешната постерна сесия
от 14:00 до 15:00 за следобедната постерна сесия
и се свалят половин час след нейното приключване на същия ден.
Представящия автор трябва да е до постера по време на съответната постерна сесия.
Модераторите на отделните постерни сесии отличават най-добър постер за сесията, който получава грамота и се съревновава за наградата за най-добър постер по време на XV национален конгрес по кардиология.
Комисия за награждаване за най-добър постер:
Председател: Цв. Кътова
Членове: П. Гацов, Ф. Николов, Й. Йотов, М. Миланова, Сн. Тишева, Д. Трендафилова, К. Витлянова, А. Постаджиян
За да е наистина здрав, човек трябва да се движи в пъти над препоръчваното, сочи анализ


Препоръчаните от Световната здравна организация 150 минути разходка или 75 минути бягане за седмицата може и да са полезни, но са крайно недостатъчни за предпазване от петте най-разпространени хронични болести. Физическите усилия за седмицата трябва да са между пет и седем пъти повече, за да предпазват наистина от диабет, сърдечно-съдови болести и сърдечен удар, рак на гърдата или на дебелото черво, пише "Гардиън".

Това показва анализ на повече от 170 проучвания от 1980-та до сега, направен от американски и австралийски университети, публикуван миналата седмица в Британския медицински журнал. Учените търсели закономерности между количеството движение и здравето на хората, участвали в различни експерименти през годините. Без изненада се потвърдило, че повече движение означава по-добро физическо състояние, но освен това проличало, че препоръките на СЗО за минимални усилия на седмица са всъщност доста под реалния минимум за здраве.

Друго откритие на анализаторите е, че домакинската работа, градинарството, изкачването на стъбли и други всекидневни занимания спокойно могат да се броят като физическо натоварване и съчетанието им в един ден е равно на усилена тренировка, която вече надхвърля препоръката на СЗО за минимално движение.

150 минути ходене на седмица, които препоръчва Световната здравна служба, се равняват на 600 минути метаболитен еквивалент (съотношението 1 ккал/кг/на час по време на движение - МЕТ). В същото време изкачването на стълби общо 10 минути за деня, чистенето с прахосмукачка за 15 минути, 20 минути градинарство, както и 20 минути тичане и 25 каране на колело общо правят за седмицата повече от 3000 минути метаболитен отговор.

Между 3000 и 4000 МЕТ според колектива от учени е действителното необходимо количество за предпазване от тежки болести. Рискът при хората, които постигат тази активност е намален осезаемо - те най-рядко от всички останали групи страдат от онкологични, сърдечни болести и диабет.

Хората, които успяват да спазят поне препоръката на СЗО, са по-здрави от тези, които изобщо не се движат, но рискът от хронични болести се понижава незначително. Например за заболяване от диабет - разликата е само с 2%. При над 3000 МЕТ на седмица рискът пада с още 19%.

Анализаторите не могат да извадят заключения за промяната в необходимостта от движение - факт е, че затлъстяването и диабетът, от които могат да произлязат много други заболявания, са епидемия в развития свят. Те препоръчват СЗО да преосмисли критериите за здраве, които задава, а на хората - да превърнат физическото усилие в част от ежедневието си, така че да не им тежи, както например една концентрирана тренировка във фитнеса. Да слезеш спирка или две преди дома или офиса и да вървиш останалото разстояние, или пък да започнеш да отглеждаш растения, са стъпки в правилната посока, убедени са учените.
European Society of Cardiology


Пълната колекция от уебинари на Европейското кардиологично дружество

ESC Congress 365
Your free access to ESC Congress content all year long. View thousands of webcasts, slides, abstracts and reports from the world's leading cardiology congress – online, anytime, without subscription!

Best of ESC Congress 2015
Watch the recording of Best of ESC Congress 2015. Best of ESC Congress 2015 is an online programme which reviews the latest updates in cardiology.

ESC Congress 2015 in review
The top advances and key clinical trials contained in this report include:
Two analyses of the IMPROVE-IT study
> The TECOS trial
> The PATHWAY-2 trial
Also included:
> Therapeutic updates that contain in depth information on atrial fibrillation, interventional cardiology, and the clinical challenges associated with the use of anticoagulants.
> Topline summary of the 5 new ESC Guidelines released during the Congress.

ESC Congress 2015 in Review - Focus on Prevention Edition
> Findings from EUROASPIRE III and IV
> The SUPPORT trial
> Data from the prospective, international, cohort VISION study
> Feature articles review advances in the management of CVD risk and some important interventions that have been initiated in order to reach the World Heart Federation's goal of a 25% reduction in premature deaths from CVD by 2025.
> Also included are therapeutic updates that contain in depth information on cholesterol-lowering goals and how to achieve them with statins and other treatment options, old and new.

Best of ESC Congress 2014
Watch the recording of Best of ESC Congress 2014. Best of ESC Congress 2014 is a one hour online programme which reviews the latest updates in cardiology that were presented in Barcelona.

Best of ESC Congress 2013
Watch the recording of Best of ESC Congress 2013. Best of ESC Congress 2013 reviews the latest updates in cardiology that were presented in Amsterdam.

Best of ESC Congress 2012
Watch the recording of Best of ESC Congress 2012. Best of ESC Congress 2012 reviews the latest updates in cardiology that were presented in Munich.Е-обучителна платформа на Европейското кардиологично дружество

ESCeLearning Platform

Education and scientific activities are means by which the ESC fulfils its mission - to reduce the burden of cardiovascular disease - with the congress and meetings being the traditional delivery channel. Today, the internet is another potential channel that can be developed as a rich communication and long distance learning medium that reaches far beyond geographic boundaries.

To respond to educational demands, the ESC now offers an online education platform to cardiology specialities, which implements the curricula, to set the professional standards of cardiology practice and patient care. The initiative enhances the value of ESC content and strengthens the speciality of cardiology via the delivery of curricula and the harmonisation of training. A key point is that educational content is mapped to the curricula i.e. knowledge, skills, and professionalism.

General Cardiology courses - now available!

Acute Cardiac Care

Cardiovascular Imaging

Heart Failure

Heart Rhythm

Percutaneous Cardiovascular Interventions

Prevention and Rehabilitation
ВАЖНО - Дружеството на кардиолозите в България организира всички свои научни изяви в съответствие с:

Етичния кодекс на научноизследователската фармацевтична промишленост в България и с Кодекса за оповестяване на предоставяне на стойност от фармацевтични дружества към медицински специалисти и здравни организацииПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446.
Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10
Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line".

При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година.

Допълнителна информация:
ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGNПлащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметкиWPW синдром | Print |  E-mail

Волф-Паркинсон-Уайт синдром (Wolff-Parkinson-White)

Това е едно рядко състоние на по-ранно възбуждане на сърдечните камери, което се дължи на допълнителeн по къс път на провеждане, заобикалящ нормалния. Това е сравнително рядкко заболяване, което се среща в до 3% от населението. Голяма част от пациентите нямат никакви оплаквания през целия им живот. Но при съвсем малка част от тях синдромът може да доведе до внезапна смърт.

При здравите индивиди електрическата активност започва от малко възелче в дясното предсърдие (синусов възел). Предава се на всички клетки на предсърдията и така също към друго възелче (атриовентрикуларното), което се намира между камерите и предсърдията. От последното започва мрежа от връзки (снопче на Хис), която подпомага разпространението на провеждането през камерите и води до тяхното съкращение. Благодарение на това последователно се съкращават предсърдията и след това камерите. Малкото възелче между предсърдията и камерите има функциите да забавя провежданията през него, а оттам и броя сърдечни удари. Наличието на допълнителна връзка води до заобикаляне на възелчето, като губи забавящия ефект.

ВПВ-синдромът обикновено се диагностицира с рутинното ЕКГ изследване, но може да се наложат и по-специализирани изследвания като 24 ЕКГ запис, или електро-физиологично изследване. Симптомите включват необяснимо причерняване, загуба на съзнание или “прескачания” на сърцето (признак на аритмия). Лечението на ВПВ-синдрома може да бъде медикаментозно или с извършване на инвазивна процедура с изгаряне на допълнителната връзка (радиофреквентна катетърна аблация), което дефинитивно води до излекуване на този синдром.


 
< Prev   Next >
Oтбележете
Сървър за дистанционно обучение на ДКБ за медицински специалисти

Сървър за дистанционно обучение на ДКБ за пациенти

Best of ESC Congress 2016: 10 videos, 10 topics, 10 minutes

Тhe 9th Asia Pacific Heart Rhythm Society Scientific Session - 12-15 October, 2016 at COEX in Seoul, Republic of Korea

10th International Conference on Acute Cardiac Care - January 15-17, 2017, Tel Aviv, Israel, Abstract Deadline: 300 word abstract by October 31, 2016

Sixth Bulgarian Bifurcation and Complex Coronary Interventions Course, 20‐22 January 2017, Sofia, Tokuda Hospital

Програма DREAM - лечението на диабета отвъд границите на традиционните рискови фактори

Седем световни експерти се събират в Париж на 5 февруари 2011 г., за да участвуват в две видео дискусии на кръгла маса относно лечението на диабета отвъд границите на традиционните рискови фактори и контрола на нивото на LDL-C. Дискусиите стават достояние на лекари, медицински специалисти и пациенти по цял свят, благодарение на новите e-learning технологии и интернет. Дискусията е талантливо дублирана на български език, като останалата част от линковете е със запазени английски наименования.

Стратегическа рамка на политиката на здравеопазването за подобряване здравето на нацията през периода 2014 – 2020 г.
Симпозиуми
ESC Congress 365 - Your free access to ESC Congress content all year long.- View thousands of webcasts, slides, abstracts and reports from the world's leading cardiology congress – online, anytime, without subscription!

Условия за подкрепа от ДКБ за участие в обучителни и научни изяви в България и чужбина

Информация за спонсорираните от ДКБ медици за участие в международни научни изяви за периода м.10.2010 - м.09.2016 г. включително
Актуално
От 01.01.2009
Visitors: 13190556
Powered by Quintessence BG
EffexorXR