За три години и половина по време на управлението на ГЕРБ са закрити 17 лечебни заведения, сочи справката на Министерство на здравеопазването, която БГНЕС получи по Закона за достъп до обществена информация.В таблицата се уточнява, че от тях девет са държавна или общинска собственост и 8 частни, които не се уточняват в справката.
Закрита е МБАЛ "Д-р Димитър Моллов – Елена" в град Елена (от 25 януари 2013г.), като стационарното лечение на населението се осъществява в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" във Велико Търново и МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.

Гражданите на Дряново след закриването на болницата (от 5 февруари 2013г.) в града имат по-голям избор да се лекуват – освен в посочената вече болница в старопрестолния град и в МБАЛ " Д-р Тотка Венкова" в Габрово, в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" и "Акта Медика" в Севлиево и в МБАЛ "Д-р Теодоси Витанов" в Трявна.

Хората от град Кула (болницата е закрита от 9 юли 2010 г.) са пренасочени са лечение в МБАЛ "Света Петка" във Видин.

Населението от Тервел и Генерал Тошево след закриването на болниците (съответно от 7 декември и 10 декември 2012 г.) там получават стационарно лечение в МБАЛ – Добрич.

Болните от Бобов дол след закриването на МБАЛ "Д-р Стоян Сантев" (от 2 ноември 2011г.) могат да се лекуват в МБАЛ "Св. Иван Рилски" и МБАЛ "Св. Иван Рилски – 2003" в Дупница или МБАЛ "Д-р Никола Василев" в Кюстендил.

Нуждаещите от болнично лечение от Трън и Брезник (съответно от 13 юли 2010 и 23 май 2012 г.) след закриването на местните болниците могат да се лекуват в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник.
Всички тези закрити болници 100% са били общински болници.

В справката на Министерството на здравеопазването не фигурира болницата в Девин, която затвори врати на 4 юли 2011 година заради дългове от 1.6 милиона лева.

Жителите на Девин и няколко селища в района, както и медицинският персонал, протестираха неколкократно, включително и в София. Идеята на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков и на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова да се създаде филиал на болницата в Смолян в Девин, така и не е случила, междувременно поради липсата на лечебно заведение в града починаха поне до преди 2-3 месеца 14 души.

Само с един поглед на географската карта може да стане ясно, че особено в зимните месеци не е толкова лесно предвижването на линейки (ако ги има въобще) и коли в планински райони от Елена и Дряново към Велико Търново, Габрово и Трявна, например.

Един от най-бедните райони на България около Кула само дава смътна представа как би се осъществило транспортирането на хора, нуждаещите се от болнична помощ към Видин. Колкото до Бобов дол - пострадалите трябва да бъдат транспортирани до Дупница или Кюстендил.

В справката на Министерството на здравеопазването е отбелязано закриването на една държавна болница – УМБАЛ "Стара Загора", която се влива в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович със заповед от 10 октомври 2012 г. Но не е отбелязано закриването на Белодробната болница в Пловдив, гласувано от общинските съветници в края на март. Лекари и болни от десетилетия протестираха срещу здравното министерство, ще сезират и ВАС, съгласно чл. 54, ал.3 от Закона за лечебните заведения, според който, за да се прекрати дейността на една болница, трябва да има санкция от ресорния министър.

Исканата справка за задълженията на болниците към март 2013 се оказа неизпълнима, защото в момента се събират и обобщават задълженията към месец февруари. По тази причина, както сочи справката, се предоставят последните обобщени задължения към 31 януари 2013 г. Те са 371 милиона и 450 000 лева. Тази сума включва задълженията на държавните и общински болници, без тези на ведомствените. Задълженията на държавните болници са 307 милиона и 633 000 лева, а на общинските 63 милиона и 817 000 лева.
 
Преди дни здравният министър от Служебния кабинет проф. Николай Петров заяви:
"Не мога да си отговоря на въпроса как е възможно с 1 млрд. преди 1989 г. да се покрива цялото здравеопазване, а сега с 3 млрд. не може да се покрива. Някъде се бърка в разпределението на парите, някъде се бърка в управлението на парите. Ние ще се опитаме да заложим каквото можем като предпоставки, така че следващите след нас да се справят с проблема", подчерта здравният министър.
 
Общо 150 милиона лева ще бъдат вложени в строително-ремонтни работи и за ново оборудване в 13 лечебни заведения в страната по Националната средносрочна рамкова програма на Министерството на здравеопазването, съобщи миналия месец във Враца бившият министър Десислава Атанасова. Освен тези средства, още 150 милиона лева от оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени за преструктуриране на общински болници, както и за доставка на необходимото за тях оборудване.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки