Мит 1: Хората в семейството ми страдат от високо кръвно налягане. Няма как да го предотвратя и за себе си.

Високото кръвно
може да е генетично предопределено. Ако родителите ви или други близки роднини страдат от този проблем, то шансовте и вие да имате високо кръвно са високи. Въпреки това, начинът на живот остава  фактор с по-голяма тежест и е сигурен начин да избегнете проблема.


Мит 2: Не консумирам трапезна сол и така контролирам нивото на натрий в организма ми и нивото на кръвното ми налягане.

При някои хора натрият може да повиши кръвното налягане. Но контролирането му представлява много повече от това да отрежете трапезната сол от диетата си. Трябва също внимателно да четете етикетите на хранителните продукти, тъй като до 75% от натрият, който консумираме се съдържа в полуфабрикатите като доматен сос, полуготови супи, консерви и миксове за готвене. Когато сте в магазина и търсите подобни продукти, четете етикетите и внимавайте за думи като “соли“, „натрий“ и символа “Na”, които индикират, че въпросният продукт не е подходящ за вас.

Мит 3: Ползвам морска сол при готвене като полезна и безопасна алтернатива на трапезната.

Химичният състав на морската и трапезната сол е еднакъв  (40%) натрий и допринасят по еднакъв начин на общата консумация на сол. Трапезната сол е комбинация между химичните елементи Натрий (Na) и Хлор(Cl).

Мит 4:

Чувствам се добре, няма причина да се притеснявам за кръвното си налягане.

Все по-голяма част от населението на България страда от високо кръвно и мнозинството от тях не го знаят или не изпитват никакви симптоми.
Високото кръвно също е силно рисков фактор при инсулти и инфаркти. Ако не бъдат приети мерки навреме, високото кръвно може да доведе до сериозни здравни усложнения.

Мит 5: Хората с високо кръвно са изнервени, потят се повече, имат пробелми със съня и лицето им е зачервено. Нямам нито един от тези симптоми, значи съм добре.

Много хора страдат от високо кръвно налягане в продължение на години, без дори да подозират. Често то бива наричано „бавният убиец“, защото може да увреди атретиите, сърцето и други органи без наличието на симптоми. Знайте добре точните за вас стойности, проверявайте ги редовно и не чакайте появата на симптоми за да вземете мерки. 

Мит 6: Четох, че виното е полезно за сърцето, значи мога да пия колкото искам.

Ако пиете алкохол, включително червено вино, консумирайте винаги с мярка. Честата употреба на големи количества алкохол води до драматично повишаване на нивото на кръвното налягане. Може да доведе и до сърдечна недостатъчност, инфаркт и аритмия. Големите количества алкохол могат да доведат и до високо ниво на триглицеридите, рак, наднормено тегло, алкохолизъм, самоубийство и инциденти. Ако пиете, лимитирайте консумацията до не повече от две напитки на ден за мъже и една за жени. Под една напитка се има предвид малка бира, чаша вино или 20 грама твърд алкохол. 

Мит 7: Имам високо кръвно и моят лекар го следи. Няма нужда да го меря и сам вкъщи.

Тъй като нивото на кръвното налягане може да варира, редовното домашно измерване може да ви осигури ценна информация относно ефективността на медикаментите, които приемате. Важно е да измервате кръвното си с апарат за кръвно налягане всеки ден по едно и също време!

Мит 8: Диагностицираха ме с високо кръвно, но последните ми измервания показват, че вече съм в нормата, така че вече не е нужно да пия лекарства.

Високото кръвно може да ви съпровожда цял живот. Внимателно следвайте препоръките на вашия лекар, дори това да означава да приемате медикаменти всеки ден до края на живота ви.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки