Учените от САЩ Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг са носителите на Нобеловата награда за медицина за 2017 г. На основата на откритията им е установена и ясната връзка между разстроения биологичен часовник и често срещани здравословни проблеми като безсънието, депресията и сърдечно-съдовите заболявания. Трудът, с който екипът печели, е посветен на молекулярните механизми, които "настройват" вътрешния часовник при хората, съобщиха в понеделник световните медии. Хронобиологията или науката за биологичния часовник, е растящ дял в науката благодарение на тримата пионери, които тази година са отличени с най-високото признание за учени, разказва "Ройтерс". Идеята, че има вътрешен механизъм, който предопределя кога в денонощието е добре човек да спи или да будува, как се настройва ритъмът и какво се случва, когато се наруши, става обект на внимание в научните среди през 60-те и 70-те години на миналия век. В средата на 80-те тримата нобелови лауреати, които тогава са обикновени молекулярни биолози, започват експериментите си с мушици дрозофили, при които успяват да изолират един конкретен ген и да покажат как той контролира ежедневния биологичен ритъм на съществото. Генът програмира протеин, наречен PER, който се натрупва в клетките през нощта и се разпада през деня. По-нататъшните им изследвания разкриват и още ключови гени в този процес.

 

Майкъл Янг, Университета "Рокфелер" в Ню Йорк

© Reuters

Майкъл Янг, Университета "Рокфелер" в Ню Йорк

 

"Съвсем като парчета от пъзел, гените взаимодействат перфектно помежду си, създавайки този красив механизъм, който сега познаваме в цялост", казва Майкъл Янг по време на пресконференцията след обявената награда в понеделник. Откритието им е ключово не само за човешката физиология, но за начина по-който работят всички живи организми на света, включително растенията и животните. Всички те са в унисон с въртенето на Земята заради няколко гени, които тримата методично са намерили измежду десетките хиляди. Трудът им вече обхваща цялостната система на вътрешния часовник и дава обяснение по какви причини се разстройва - например когато човек пътува и сменя часовата зона, или така нареченият "самолетен синдром". Общата стойност на изследванията им се изчислява на 1.1 млн. долара. Днес, благодарение на откритията на Хол, Розбаш и Янг в световен мащаб се разработват лечения, съобразени конкретно с човешкия биологичен часовник и оптималните периоди от денонощието за прием на лекарства. Все по-осъзнат става проблемът с недостига на сън и все повече внимание му се обръща като рисков фактор за множество болести.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки