България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. На тях се дължат два от всеки три случая с фатален край. Редица лекари смятат, че най-сигурният метод за лечение е имплантирането на дефибрилатор. Устройството обаче е скъпо, а Здравната каса не плаща цялата сума за закупуването му. След инфаркт, 4 операции, 4 пъти в кома и десетки припадъци - Валентин казва, че живее втори, дори трети живот. От две години има имплантиран пейсмейкър. Не може да си позволи да доплати за кардиовертер дефибрилатор.

Пациентът Валентин Борисов: Това, което в момента ме държи жив, е само подаването на определен електричен импулс-сигнал. Това не може да ме спаси. Докато другото ако човека го има имплантирано - човек не умира с дефибрилатора.

д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиосимулация и електрофизиология в България: Идеята на това устройство е да разпознае възникващите животозастрашаващи аритмии, да ги детектира и когато ги детектира, да ги лекува чрез подаване на високоволтови, високоенергийни импулси. И тук идва проблемът с парите - част от тях трябва да дойдат от джоба на пациента.

доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор Електрокардиостимулация в УМБАЛ „Света Анна - София“:  В момента касата поема 6 000 лева от цената на устройството, независимо от неговата цена. Тоест ако устройството струва 10 000 лева, какъвто е случая за тези, които имат един електрод дефибрилатори - касата поема 6000, пациентът доплаща 4000. Миналата година са били импантирани дефибрилатори само на 137 пациенти. За сравнение в съседна Сърбия годишно се имплантират над 500. Там, както и в Унгария, Гърция и Албания, устройствата са безплатни за пациентите.

доц. Ивайло Кожухаров, завеждащ сектор електрокардиостимулация в Национална Кардиологична болница: Медикаментозното лечение - на ден може би за кратък период от време е изгодно, обаче във времето разпределено излиза горе-долу около 3 пъти по-скъпо.

Затова призивът на лекарите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология е: Касата да започне да плаща 100 % от цената на определен брой дефибрилатори за вторична превенция. За да може повече хора да стигат живи до болницата.

БНТ

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки