Вече има първи случаи на усложнения при заболели от грип от група Б, като в един крайдунавски град има и починал мъж на 71 години, съобщи днес по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че става въпрос за засягане на централната нервна система. Специалистът призова директорите на болници да имат готовност в неврологичните отделения за приемане на такива случаи. Същото се отнася и за отделенията по вътрешни болести и белодробните отделения. Професор Кантарджиев посочи, че обичайно на 10 000 болни има едно усложнение. Като освен засягане на Централната нервна система става дума и за пневмонии след грипа.

Плашещата всеотдайност

 

Експертът призова внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ. "Плашеща е всеотдайността на някои хора, които ходят на работа болни. Съветвам работодателите да пускат хората, за да не заразява останалия колектив", каза проф. Кантарджиев. Като едно от най-рисковите места, където може да се зарази човек с грип, той посочи асансьорите. Препоръката на професор Кантарджиев е по-често да се ходи в планината, тъй като разлика от 1000 метра в надморската височина, сериозно засилвала имунитета.

В пет области заболеваемостта е притеснителна

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести посочи, че тревожно увеличаване на броя на заболелите има в София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Той допълни, че в Сливен е открит нов щам на вирус от група Б - "Виктория". Като изненада специалистът посочи, че в 84% от случаите болните са засегнати от грип от група Б. Добрата новина е, че ставало въпрос за щамове, които ги има в противогрипната ваксина за тази година.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки