„Аз очаквам общинските болници да обяснят за какво точно са им необходими тези 30 милиона лева и какво очакват да се случи с тях”. Това заяви председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова при откриването на Център за пациента в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО). Тя коментира напрежението сред общинските лечебните заведения, като припомни, че техни представители ще бъдат изслушани по време на утрешното заседание на здравната комисия, след което ще се прецени дали има нужда от законодателна промяна. Според нея това, от което те първо се нуждаят, е промяна на медицинските стандарти, както и на някои от параметрите в НРД „Това, което мен най-много ме притеснява, е тежкият кадрови дефицит“, подчерта още д-р Дариткова, като изтъкна, че тази тема трябва да се приоритизира както по отношение на лекарите, така и на средния медицински персонал. Запитана за исканите от общинските болници 30 млн. целева субсидия, д-р Дариткова обясни, че тази година определените средства по линия на бюджета на МЗ и специалната методика за субсидирането им са в размер на 28 милиона лева. „ В рамките на допълнителните им искания за нас не е ясно за какво точно ги искат тези средства. Общинските болници са собственост на съответните общини. Не може държавата да финансира капиталови разходи или неразплатени задължения, няма такъв законов механизъм“, заяви тя, посочвайки, че очаква от тях да обясняват защо настояват за допълните 30 млн. лв.

По думите й всяка община, която има интерес да подържа общинското здравеопазване, го прави. „Много общини, в които болниците функционират добре, от една страна контролират добре ръководствата на болниците, а от друга финансират със средства за капиталови разходи тези лечебни заведения“, заяви тя, като посочи, че това е добрият модел за поддържане на общинското здравеопазване. Д-р Дариткова подчерта, че e изключително важно там да функционират и всички други структури – да има достатъчно общопрактикуващи лекари, както и специализираната извънболнична помощ и спешната помощ да работят добре. Тя подчерта, че всички болници у нас функционират при една и съща нормативна уредба и изисквания. „Извеждането на едни или други структури като приоритетни в интереса на някоя политическа сила в никакъв случай не е от полза за доброто функциониране на системата на здравеопазване“, изтъкна тя. Д-р Дариткова коментира и решението на ВАС, свързано с лимитите на болниците за 2015 година. „Аз четох конкретното решение на Върховния административен съд, в него не става дума за отмяна на лимитите – става дума за обявяване на незаконосъобразно на едно решение на Надзорния съвет на касата, в което те са разпределили 90% от средствата на болниците. Нещо, което е конкретното нарушение за прогнозните бюджети. В никакъв случай не се говори за целия процес на лимитиране“, заяви тя. В същото време, подчерта д-р Дариткова, всяко лечебно заведение, което има претенции към касата, може да търси правата си по съдебен път. „В никакъв случай обаче в това решение конкретно не става дума за отмяна на лимитите, става дума за отмяна на едно решение на Надзорния съвет, което е обявено за незаконосъобразно“, обясни тя.

Д-р Дариткова коментира и новата структура за подкрепа на пациентите в УСБАЛО, която бе представена в присъствието на директора на болницата д-р Стефан Константинов и националния омбудсман Мая Манолова. По думите й откриването на центъра показва друга грижа и отношение към онкоболните. „Освен добрата медицинска грижа, освен прекрасните специалисти, които работят, и техниката, която е на световно ниво, и добрите медикаментозни терапии, много важно е психологическото отношение към тези пациенти и техните семейства“, заяви тя. В центъра работят трима психолози, а целта му е да оказва емоционална и друг вид немедицинска подкрепа на пациентите и техните близки. Услугите в него са безплатни за всички пациенти с онкологични заболявания и за техните близки, а от 1 декември досега психолозите на болницата са оказали различен вид подкрепа на над 1000 души.

Координатите на „Центъра за пациента“ са  02/8076298; 0879/564888.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки