За първи път от 30 години е открит нов тип антибиотик при анализ на повече от хиляда почвени проби, взети от САЩ, съобщи BBC News. Експериментите на екип на Университета Рокфелер показват, че новото антибиотично семейство, наречено малацидини, може да убие редица "супербактерии", включително известните трудно лечими метицилин-резистентни Staphylococcus aureus (methicillin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA). Констатациите са публикувани в списание Nature Microbiology. Уникалният подход на антибиотиците към унищожаването на патогените е насочен към клетъчните стени на бактериите. И най=важното - те не водят до лекарствена резистентност поне при лабораторни условия. При тестването на малацидина за кожни инфекции с MRSA при плъхове, гризачите не са имали странични ефекти, което означава, че може би изследователите са открили нетоксична алтернатива на съвременните антибиотици. "Дори и след 20 дни излагане на смъртоносни нива, не открихме никакви резистентни на  малацидин S. aureus", заяви авторът на изследването професор Шон Брейди (Sean Brady) от Университета "Рокфелер" в Ню Йорк.

 

Учените се надяват новите антибиотицида бъдат одобрени за клинични изпитания и при хора.

 

Culture-independent discovery of the malacidins as calcium-dependent antibiotics with activity against multidrug-resistant Gram-positive pathogens. Nature Microbiology

 

Антибиотичната резистентност, според Световната здравна организация (СЗО) "има потенциала да засегне всеки, на всяка възраст, във всяка страна".

 

Всяка година поне 700 000 души умират от неподатливи на лечение инфекции. Поради тази причина множество учени определят антибиотичната резистентност за една от най-големите световни заплахи за 21 век.

 

Сред мерките, които се предприемат, на първо време са тези, които се опитват да ни убедят да вземаме по-малко антибиотици. Това е така, защото колкото повече вземаме, толкова по-резистентни стават бактериите. Но може би главната вина носят птицевъдите, които за да увеличат теглото на пилетата несъзнателно предизвикват лекарствената резистентност на бактериите.

 

Но въпреки призивите на СЗО лекарите да изписват по-малко антибиотици, употребата на антибиотици в Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка ще нарасне двойно до 2030 г., и така резистентността ще се разпространи.

 

Поради тази причина учените претърсват света - океаните, дъждовните гори и пустините, за нови източници на антибиотици.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки