Чаша вино на ден е полезна за сърцето, но надхвърлянето на тази доза скъсява живота сериозно, показва ново проучване, публикувано в "Ланцет медикъл журнал" (Lancet medical journal) и цитирано от "Гардиън". То е обхванало 600 хиляди души от 19 страни, които пият редовно. Според проучването полезната седмична доза за човек на около 40 години е пет стандартни чаши от 175 милилитра вино, което се равнява на около 100 грама твърд алкохол или пет бири от 500 милилитра. Всяка чаша отгоре сериозно повишава риска от удар, фатален аневризъм, сърдечна недостатъчност и смърт. Според професор Дейвид Шпигелхалтер от университета в Кеймбридж, който е част от екипа, реализирал проучването, надхвърлянето на дневната доза с чаша вино или стандартна бира, скъсява живота с половин час. "Проучването показва, че изпиването на две чаша вино или две бири отгоре вечерта скъсява живота с час", казва професор Шпигелхалтер.

Безопасната доза сега

 

"Гардиън" припомня, че след сериозно международно проучване през 2016 година главният здравен инспектор на Великобритания Дайм Сари Дейвис посочи, че безвредната седмична доза алкохол и за мъжете, и за жените е малко над 100 грама твърд алкохол, или по една стандартна чаша вино на ден. Това количество беше оспорено, още повече че в страни като Италия, Португалия, Испания и САЩ за мъжете препоръчителната граница е почти двойна.

Последното проучване показва, че ако пиячът в момента е на 40 години и всяка седмица пие двойно над препоръчителната доза алкохол, ще скъси оставащия му живот с шест месеца. При положение че поетото количество алкохол е над три пъти повече от чаша вино или бутилка бира на ден, човекът би живял с 4 до 5 години по-малко, отколкото ако се придържа към здравословното количество.

Сигнална лампа за преразглеждане на препоръчителното количество

Според директора на Британската фондация за здраво сърце, която е сред поръчителите на проучването, Джеръми Пиърсън то е сериозно предупреждение и налага преразглеждане на основни виждания за вредата от алкохола. Професорът по сърдечно-съдова медицина в университета в Шефилд Тим Чико добавя, че ако редовно се надхвърля над три пъти препоръчителната норма, може да се окаже, че пиячът скъсява животът си с толкова, колкото и закоравелият пушач.

В коментар за "Ланцет медикъл журнал" професорите Джейсън Конър и Уейн Хол от Центъра за изследвания на злоупотребите към университета в Куинсланд в Австралия подозират, че предложенията за намаляване на препоръчителните дози алкохол няма да бъдат приети. "Нивата на пиене, препоръчани в това проучване, без съмнение ще бъдат описани като неправдоподобни и неприложими от алкохолната индустрия и други противници на безопасните дози. Независимо от това резултатите трябва да бъдат широко разпространени и да предизвикат информиран обществен и професионален дебат", допълват те.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки