„Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, „краде” и „отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвитие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система“. Това се посочва в декларация на Столичната лекарска колегия, адресирана до председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Реакцията на медиците е породена от думите на социолога Андрей Райчев, изречени на 7 май в национален ефир. „Ще ме извините, но лекарите влачат... отвлачват... не всички, но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава. Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите”, заяви Райчев пред Нова телевизия.

„Ние, лекарите от СЛК, намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване“, посочват от колегията и отбелязват, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. „Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки“, категорични са от Столичната лекарска колегия. Отворено писмо във връзка с думите на Райчев бе изпратено и от д-р Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на Лекарския съюз.

„От години слушаме анализите ви и поучителните ви речи от всички медии – и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението ви на познавач на процесите и изявите ви по-скоро на народопсихолог, отколкото на социолог, нерядко преминават границите на добрия тон към цели обществени прослойки и даже етноси. В предаването на Нова телевизия „Здравей България“ обаче според мен преминахте всички граници на търпимост“, пише д-р Тодоров в писмото, адресирано до Андрей Рачев и до медиите. „Не мога да се изказвам от името на всички мои колеги, но лично аз, а вярвам и много от тях са се почувствали обидени от думите ви“, посочва лекарят и отбелязва, че сравнението на професионална прослойка с предполагаемо престъпно поведение на един етнос за мислещите хора би следвало да значи, че „нашите колеги от цигански произход (имаме десетки такива) са най-крадливите в съсловието – имат и двата признака за „отвлачване“: и са лекари, и са цигани!“

„Ако имате каквито и да е данни за престъпно поведение, според конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цял етнос, съсловие или когото и да било“, призовава д-р Тодоров. „Уважението се гради с години, вие може да сте го изградили и поради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте много от това. Дано да го осъзнавате, а дотогава, около 30000 лекари би следвало да получат вашето опровержение. Дължите подобно и на съгражданите си от етноса, обявен в масово практикуване на престъпно живеене“, заявява лекарят и завършва писмото си с думите: „Извинения не са нужни, поне според мен, ако ги приема означава, че заприличвам на вас в мислите си и светогледа си, а това е последното, което ми се иска, и достойнството ми на човек не позволява“.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки