Промени в контрола, начина на финансиране на лекарствата и медицинските дейности, както и в пакета на здравната каса обеща бъдещият управител на фонда д-р Дечо Дечев. Това стана по време на изслушването му от депутатите в ресорната парламентарна комисия. Кандидатурата му за шеф на здравната каса получи подкрепата на депутатите от всички парламентарни групи почти без дебати. Гласуването на кандидатурата му в зала мина в петък. Промени в работата на касата на всички нива предложи д-р Дечев в представянето на концепцията си за развитие на здравната каса.

 

Лекарствата

 

„НЗОК има задължение да спазва задължително заложени параметри, спазвайки приходна и разходна част, тя трябва да намери баланса между осигурените лица, изпълнителните на медицинска помощ, институции. По една или друга причина във времето различни лобита нарушиха тези принципи и сега има сериозни проблеми. Сферата, в която трябва да се вземат спешни мерки са лекарствата", категоричен беше д-р Дечев. Той обясни, че заради неефикасната политика в момента разходите за медикаменти на касата в извънболничната и болничната помощ са толкова, колкото и за самата медицинска дейност на клиниките. Няма друга такава държава в света, съотношението лекарства:дейност трябва да е едно към пет, каза д-р Дечев. За да се преодолеят тези диспропорции, той предлага да се въведат еднакви терапии за медикаментозно лечение и в болниците на базата на международни признати ръководства, които да плаща касата. Ако някой пациент иска по-скъпо лечение за онкологично заболяване например, ще трябва да си доплати. Аналогична система той предлага и за медицинските изделия. Съдбата на най-скъпите терапии - за редките диагнози, засега обаче не е ясно дали ще останат в НЗОК или ще отидат в МЗ.

 


Лечението в чужбина

 

Промяна в реда и организацията при изпращане за български граждани за лечение в чужбина също са нужни, категоричен беше д-р Дечев. Според него по-ефективно от това да ходят пациентите ни в други държави, ще е да идват чуждите специалисти тук. В „Св. Ив. Рилски" имаме опит с този механизъм и така установихме, че не само разходите за лечение са многократно по-малки, но чуждият опит се предава и на нашите медицински специалисти, обясни той. Според него в момента голяма част от разходите за лечение в чужбина остават за печалба на клиниките, за логистика и дори за хонорари на лобисти. Освен това той иска вместо три институции, както е в момента – НЗОК, Фонда за деца и Комисията за лечение в чужбина в МЗ, само една да отговаря за тази дейност.

 

Контролът

 

Нов подход е нужен и в контрола, категоричен беше д-р Дечев. Според него след създаването на ИАМО, здравната каса се е лишила от възможност за реален контрол. Това обаче може да се преодолее с оптимизирането на състава на касата, вливане на потенциала на ИАМО в него, както и персоналът да се групира в по-малък на брой регионални каси. Това би повишило ефективността без да се увеличават разходите, смята д-р Дечев. Той настоява в НЗОК да се създаде и аналитично звено. Ключово за подобряването на контрола според него обаче е въвличането на самите пациенти в него. „Това може да става, когато те получават всеки месец или на три месеца информация за заплатените дейности и лекарства. Ако има несъответствия с извършените услуги, те ще могат да подават сигнал в НЗОК", казва д-р Дечев.

 


Пакетът на касата

 

Според бъдещия управител на касата трябва да се види детайлно и пакетът на касата. Да се направи реално остойностяване на медицинските дейности и да се прецени какво е финансирането, с което се разполага в момента. Възможност за покриване на разликите пък трябва да се търси от допълнителното осигуряване – идея, върху която отдавна се мисли в сектора и която е залегнала в програмите и на повечето политически партии. Конкретните текстове и мерки за реализиране на промените той обеща да даде в рамките на три месеца.

 


Политическата подкрепа

 

"Не кандидатствам за стола, а, за да приложа концепция, знаете, че понякога експертните предложения се разминават с политическите, без политическа подкрепа няма какво да правя на този пост", каза още д-р Дечев. Той допълни, че предложенията му са наистина трудни, но с г-жа Жени Начева вече два пъти са преминавали през подобни изпитания и са успели да променят системата. "Ако имаме подкрепа, можем да се справим и сега", категоричен беше той. "Нашата подкрепа сме я заявили с направената кандидатура, ще дам думата на здравното министерство, за да каже дали подкрепя идеите", каза в отговор д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Имала съм честта да работим назад в годините с д-р Дечев, да преодоляваме редица предизвикателства, сега имаме уникалния шанс да работим като експертен екип, за който са ясни проблемите в системата, с ваше съдействие, както и с това на съсловните организации ще се справим, категорична беше и тя. Така с летящ старт кандидатурата на д-р Дечев бе одобрена от депутатите в здравната комисия.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки