За Световната история на деня на сърцето
Световният ден на сърцето започва да се отбелязва всяка година в последната неделя на месец септември до 2010-та година. От 2011-та е с фиксирана дата - 29-ти септември. Това е ефективно събитие, създадено през 2000 г. и организирано ежегодно от Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/. Световната сърдечна федерация и нейните членове активно участват в инициативи чрез партньори в целия свят, за да разпространяват сред обществеността информация за опасността от  преждевременната смърт от сърдечни заболявания и основните рискови фактори (тютюнопушене, липса на физически упражнения, нездравословна диета и приемане на алкохол). Чрез тази кампания се насърчават доказано ефективни превантивни мерки, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.

За Световната Сърдечна Федерация
Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/ е неправителствена организация, базирана в Женева, Швейцария. Международното кардиологично дружество /International Society of Cardiology/ е основано през 1946 г. и Международната федерация по кардиология /International Cardiology Federation/ през 1970 г. Двете организации са обединени в Международното дружество и Федерация по кардиология (ISFC) през 1978 г. По-късно името на Международното общество и Федерация по кардиология е променено на Световна сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/ през 1998 г. През 2000 г. е учредена кампанията за световните дни на сърцето, която се празнува всяка година на 29 септември.

Кампании:

Безплатни прегледи и консултация с кардиолог ще се проведат от 25 до 28 септември 2018 г. в медицинския комплекс „Свети Георги“ в Перник. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември. Организатори са Фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Microlife България в партньорство с Община Перник и БЧК. Социално значимата инициатива, е посветена на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания. Това е поводът за провеждането на специална кампания на 29 септември 2018г. под мотото „Моето сърце – твоето сърце . Изпълни обещанието си за здраве!“.

 

„Медицински комплекс Свети Георги“ – Перник e официален партньор в здравната кампания за превенция на сърдечно-съдови заболявания.  

 

 Вниманието ще бъде насочено специално към безплатно измерване на кръвно налягане, рискови фактори за метаболитен синдром и към сърдечно обещание на всеки участник за здравословно хранене, активен начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

 

Инициативата ще се проведе в два етапа. В единият етап на 29.09.2018 г. от 10.30 до 16.30 часа в град Перник, пред Дворец на културата ще бъде разположен пункт, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията; ще получат книжки с нормите на поведение при АХ, ще бъдат попълвани анкети за оценка на информираността; ще се измерва тегло и кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

 

 В другият етап на инициативата в дните от 25 до 28 септеври в Медицински център Св. Георги – Перник ще се извършват безплатни прегледи и при нужда консултация с кардиолог, включващи измерване на гореизброените показатели и при необходимост. Безплатните прегледи ще се извършват единствено срещу предварително записване на телефони 076 63 23 59 или 0889363630.

 

Данните, събрани от здравната кампания, ще бъдат използвани, за да се подчертае общественото значение на превенцията на сърдечносъдови заболявания в национален мащаб.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки