Световният ден на сърцето е събитие, организирано от Световната сърдечна федерация през 2000 г., което се отбелязва ежегодно на 29-ти септември. Целта на кампанията е да разпространява информация във връзка с различни болести, рискови фактори и интервенции, свързани със сърдечното здраве. Що се отнася до българските географски ширини, според Дружеството на кардиолозите в България около 140 хиляди души живеят със сърдечна недостатъчност, а при половината от тях това означава прогноза за преждевременна смърт в рамките на 5 години след поставянето на диагноза. Прогнозата е особено песимистична за пациентите със сърдечна недостатъчност, които имат митрална регургитация поради дисфункция на лявата камера, съобщава статия в The New England Journal of Medicine. Най-общо, митрална регургитация представлява невъзможност на митралната клапа да изпълнява правилно ролята си, в резултат на което кръвта тече назад към сърцето. Състоянието се разделя на първично (промени в самите клапни платна) и вторично (промени в околоклапните части). Специално вторичната, при която се наблюдава геометрична дислокация на папиларните мускули и сухожилните нишки, е тясно свързана с влошено качество на живот, повишена честота на хоспитализация и висок риск от фатален изход.

Учените обаче съобщават, че съществува ново устройство, което дава надежда за по-добър живот на хората с тежка сърдечна недостатъчност и намалява значително риска от фатален край в рамките на вече две години от лечението. Наречено MitraClip, устройството се препоръчва като опция за пациенти, за които се счита, че са твърде болни за кардиохирургия. Последното, разбира се, трябва да се определи от клиничната преценка на професионален екип въз основа наличието на един или повече хирургически рискови фактори.  Технологията, която защипва повредената клапа, позволявайки ѝ да изпомпва кръв нормално, не е съвсем нова. Създадена през 2003 г., нейното одобрение от FDA идва през октомври 2013 г., но единствено във връзка с първичната (дегенеративна) форма на митрална регургитация. Понастоящем използването ѝ за лечение на вторичната (функционална) форма е обект на клинични проучвания, резултатите от които обаче са позитивни. Поради нуждата от допълнителни данни, MitraClip още не е одобрена от FDA за третиране на състоянието.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки