Това означава край на бекона и пържените калмари за хилядите жители на Нарон, които отново започват да спортуват като част от програмата за отслабване, започнала през януари. "През 21 век хората забравят, че са направени, за да ходят", казва Парлос Пиниеро, 63-годишният лекар, който стои зад програмата, подкрепена от градския съвет. Конрадо Вилела Виямар, 65-годишен бивш кранист, е един от пациентите на Пиниеро. "В Испания, където хората казват, че може да се яде всичко от прасето – от края на опашката до върха на носа, първите храни, които премахнах от менюто си, бяха шкембе, сланина и колбаси", казва той. В града с население 40 хил. души, разположен на атлантическото крайбрежие на област Галисия, 9 хил. са с наднормено тегло, а други 3 хил. страдат от затлъстяване, коментира Пиниеро. Позната с гастрономията и често големите порции, Галисия е испанският регион с най-много хора с наднормено тегло, според проучване на Испанската асоциация на кардиолозите. Повече от 4 хил. жители, или една десета от населението, са се включили в проекта. Програмата, разработена от местни лекари, предлага персонализирани диети и физическа активност за тези, които желаят да се включат. Участниците редовно посещават здравните центрове в града, за да се премерят. "Разхождам се с приятели, включително с една жена, която е на 80 години, която се държи за ръката ми", казва Мария Тереса Родригес, на 55 години. "През март тежах 82 килограма, а сега съм 70", допълва Родригес, която всеки ден ходи или прави гимнастика в продължение на час и половина, а в петъците е започнала да танцува, защото краката вече не я болят. В града 18 ресторанта вече предлагат по-здравословни менюта.

"Карам колело докато чета"

По-рано този месец Световната здравна организация предупреди, че затлъстяването и растящият дял на хората с наднормено тегло рискуват да обърнат тенденцията към повишаване на продължителността на живота в Европа. В Испания темата често се повдига. Интервю с 34-годишен пациент в Източна Испания, който тежи 385 килограма наскоро бе сред водещите заглавия на новините. Не е лесно да убедиш възрастни хора да променят начина си на живот, коментира Пиниеро. "Някои казват: "Последното нещо, от което се нуждая, е докторът да ми казва какво трябва да правя". Пиниеро се надява да има по-голям успех сред децата. В училище "Хорхе Хуан" например децата се насърчават да живеят здравословно с пилотна програма в града. Учениците могат да спортуват в продължение на един час всеки ден. Има и възможност за каране на колело в рамките на упражнение, наречено "Въртя педалите докато чета". Живеещите наблизо се насърчават да ходят пеша или да карат колело до училище. Мотото "Пристрастете се към плодовете" е окачено по стените на училището, а плодове се предлагат всяка сутрин. "Не говорим обаче директно за теглото" на децата, защото това "може да има стигматизиращ ефект", отбелязва Пиниеро.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки