Ако ние, медиците, се научим да не възприемаме пациента като диагноза, а като някой, който има семейство, има деца и го е страх, ще променим изцяло възприятието за качество у хората. Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков пред bTV. „Това не е въпрос на пари. Това е въпрос на култура и на образование. Никъде в нашите университети децата не учат комуникация. Не учат как да кажат на пациента, че има рак. Ние не учим как да се отнасяме с колегите, как да се отнасяме с медицинските сестри, не учим как да се отнасяме помежду си“, посочи той. В коментар на предложените от МЗ модели на здравно осигуряване д-р Ненков заяви, че това, с което се е заело ведомството, е „нещо наистина смело“. „Това е почти толкова смело и различно, както да поискаш да се движим от другата страна на улицата, както е в Англия“, даде пример той. Като проблем д-р Ненков посочи „кърлежите, които са се впили на различни места в системата“. По думите му, тези „кърлежи“ си имат свои инструменти и организации и ще вдигнат шум с желанието да наложат едно или друго, а политиците ще се огънат пред тях, защото иначе няма да бъдат избрани. „Казах, че това, което прави министерството, е смел ход, но не е това ходът. Ходът е да се изтръгнат кърлежите“, заяви бившият министър, но призна, че това всъщност не може да стане, тъй като „тези кърлежи са много мощни“. „Т.е. сега трябва да намерим начин да вкараме още пари в здравната система, част от които пак ще бъдат откраднати, но част от тях ще отидат за нещо добро“, смята д-р Ненков.

Той изрази предпочитание към предложението за модел, в който пациентът съучаства финансово. „Това не е нещо лошо. Защото мрънкането от страна на нашите приятели пациентите е, че чакат и че плащат. Обаче – записваме си час за фризьор и чакаме. Нищо не казваме. Като отидем при общопрактикуващия лекар и изчакаме един час, това е драма на драмите. Като платим 12 лв., което са две кутии цигари, пак е драма“, коментира той. Според него плащането на допълнителна здравна застраховка е добър вариант, защото ще изсветли парите в сектора. „Някак си ни научиха комунистическите хора, че докторът е длъжен и че здравеопазването е безплатно. Няма безплатно нещо“, категоричен беше той. Д-р Ненков отбеляза още, че няма по-ценно нещо от здравето и запита защо пациентите не са активни по отношение на собственото си здраве. „Защото всяка една болест, хваната в началото, се лекува и по-лесно, и докрай. Когато болестта е хваната късно, става много по-сложно. Това е идеята на профилактиката“, посочи бившият министър. В обобщение на темата за здравеопазването у нас д-р Ненков заяви: „Нашето здравеопазване не е чак толкова зле, при условие, че почти всеки човек в страната може да стигне до голям специалист в рамките на седмица. Това не е лошо здравеопазване“.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки