Какъв модел за реформа ще бъде избран, дали ще се пристъпи към някой от вариантите, лансирани от здравното министерство, или ще се направи нещо съвсем различно? Дали ще има пълна демонополизация на здравната каса, дали ще има задължително здравно застраховане? Дали ще се реши касата да плаща сметката за болничен престой и лечение до 700 лева, или сумата ще е различна? Дали задължителната здравна застраховка за хората ще е 12 лева, каквито са първоначалните сметки на здравното министерство? Дали в цената на клиничните пътеки вече ще влизат и лекарствата, а и медицинските изделия, каквито информации се появяват? И какви ще са цените на клиничните пътеки, разходите в бъдеще на здравеопазването? По всички тези въпроси тепърва ще се дискутира. Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от здравната комисия днес. Той беше повикан в ресорната комисия, за да представи визията си за реформа в здравеопазването, финансирането на системата и контрола. Още във встъпителните си думи Ананиев декларира, че "няма да държа на това, което съм предложил, ако намерим по-добър вариант, по-добри модели". А на всички допълнително зададени въпроси, като например дали лекарствата ще попадат в бъдеще в цената на клиничните пътеки, какви стойности за лечение ще покрива здравната каса, какви ще са евентуалните цени за задължителна здравна застраховка и др., министърът отбеляза, че и това са теми, по които ще се търси консенсус и са предмет на дискусия с всички в здравния сектор. На въпрос от Хасан Адемов от ДПС дали така дебатите няма да се проточат до края на мандата на правителството и реално да няма стъпки за реформа Ананиев декларира, че все пак има поставени времеви хоризонти.

До 26 ноември работните групи по рамката на реформата трябва да са дали своите предложения, в следващите две седмици идеите да бъдат обобщени и пакетирани. А след това да има нова национална кръгла маса, на която отново да се дискутират идеите. Министърът смята, че от януари догодина може да започне работа по необходимите за реформата законодателни промени. Но всички тези срокове могат да бъдат променени в търсенето на общи консенсусни решения.

Кирил Ананиев заяви още, че не отговарят на истината интерпретации, че целта на предлаганата реформа е да бъдат вкарани пари самоцелно в системата. Искаме да създадем условия тези пари да подобрят качеството на здравеопазването и достойно възнаграждение, отбеляза той. На първо място, искаме да възстановим правото за равен достъп до здравеопазване и сме предвидили мерки за това, отбеляза Ананиев. Реформата щяла да доведе и до реално остойностяване на медицинските дейности. Ще останат и допълнително средства в здравната каса, което ще отключи потенциал за реализиране на нови политики и програми, да се инвестира в профилактика, превенция, възможност за долекуване, каза здравният министър. Ананиев декларира за пореден път, че ще се намали делът на нерегламентираните разходи в системата. А контролът ще се подобри, тъй като ще стане троен – от НЗОК, от застрахователи и от пациенти. Планираното централизирано договаряне на лекарствата и електронна здравноинформационна система щели да доведат до още контрол. Лъчезар Иванов от ГЕРБ отбеляза, че нито една от идеите за промени не може да се осъществи, ако не се въведе единната електронна информационна система. Следващата стъпка трябва да е прецизиране на клиничните пътеки, точното им остойностяване. Той попита как здравното министерство е избрало, че здравната застраховка вероятно ще е 12 лева или пък че ще покрива плащания до 700 лева. И определи тези цифри като доста дискусионни.

"Не ги приемайте като крайно решение, дебатът предстои тепърва. Ще уточняваме размерите. 700 е гранична стойност на базата на редица фактори – цените на пътеките, на броя на преминалите болни, заболеваемост, социална допустимост на плащания от страна на гражданите. Това може да промени своята стойност, ако вкараме и други елементи", отговори Кирил Ананиев. Същото се отнасяло и за предполагаемата цена на застраховката. В същото време от Асоциацията на българските застрахователи, които декларираха, че ще участват конструктивно в дискусиите, поискаха конкретика. Ние първо трябва да знаем какво точно е включено, трябва разходът да е ясен, да е ясно какво ще плащаме, какви ще са цените на клиничните пътеки, какво ще се включва, тогава бихме могли да знаем каква би била реалната застрахователна цена, отбелязаха от асоциацията.

Нигяр Джафер от ДПС заяви, че отново се слага приоритет на болничната помощ, а всъщност има сериозен проблем в доболничната помощ и това се вижда от огромния брой хоспитализации в България – над 3 милиона. Джафер коментира, че здравната каса ще абдикира от всичко, което е над критичната линия от 700 лева. "Огромен проблем ще е да убедите хората, че няма да плащат задължително три пъти и няма да продължават в същото време, както и досега, да плащат нерегламентирано", допълни тя. Според нея новата система с тристълбов модел ще е невъзможна за администриране. Ананиев отговори, че е неправилно разбирането, че няма мерки за извънболничната помощ, и тя ще е приоритет.

Не мога да ви убедя, че няма да се плащат пари под масата!

Но лошо е, когато тръгваме с такова съмнение. Щом ние тръгваме с такова съмнение, представяте ли си какво мисли българският гражданин? Никъде в света това не е изчезнало, но искаме да въведем начини да бъде намалено", отговори на въпроса здравният министър. В отговор на друго питане на Джафер Ананиев коментира, че тепърва ще се дискутира широко с всички засегнати страни дали цените на лекарствата и медицинските изделия ще влязат в клиничните пътеки.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки