Със застаряването на населението и нездравословния начин на живот, все повече болести успяват да засегнат все повече хора по света. Работата по установяването на причините и намирането на лечения за тези болести е приоритет на близо 2.5 милиона учени, работещи в сферата на медицинските изследвания.

Стволовите клетки дават надежда за пациенти с различни заболявания

Стволовите клетки се срещат в почти всяка тъкан на човешкото тяло и имат потенциала да се развиват в специфични клетки и така да заместят грешно функциониращи или отмиращи клетки. Съществуващите стволови терапии са все още предимно в експериментални фази, но няколко от тях донесоха обещаващи резултати за учени и пациенти. Борбата с невро-дегенеративното заболяване на Алцхаймер, сърповидно-клетъчната анемия и някои видове рак напредна тази година.

Най-сетне надежда за пациенти с Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер е заболяване на централната нервна система, което води до отмирането на защитната обвивка на невроните, тежка деменция, загуба на физиологични функции и смърт. Освен нелечима, болестта е трудна за диагностициране и често остава незабелязана, докато развитието ѝ не засегне значително способността на пациентите за качествен и самостоятелен живот.

След като учени от Института Гладстон в Сан Франциско са сравнили биопсии на здрави хора и пациенти с диагностициран Алцхаймер, те са установили наличието на белтък с увредена структура в болните пациенти, който според тях е една от причините за развитието на болестта. Използвайки молекула, производна на фталазинона, учените са успели да коригират структурата на виновния белтък и да прекъснат отмирането на невроните в клетъчните култури от биопсийни стволови клетки.

Следващата стъпка от изследването е да се тества способността на тази молекула да функционира в човешкото тяло, нейната нетоксичност и ефективност. Ако тези стадии на клиничното изследване бъдат преодолени успешно, това може да означава лек или поне спиране развитието на болестта у засегнатите пациенти.

Родово-предавана болест и роднински лек

Сърповидно-клетъчната анемия (СКА) е болест, засягаща кръвните клетки и е свързана с нарушено доставяне на жизнено-важния кислород до тъканите, блокиране на кръвоносните съдове и значително скъсена продължителност на живота при засегнатите пациенти. Болестта се дължи, както при Алцхаймер, на неправилно формиран хемоглобин в клетките, продукт на наследствена генна мутация.

Експериментална терапия, тествана на две сестри от Канада през тази година, показа обещаващи резултати. Трансплантация на стволови клетки от здравата Стефани, е довела до пълното излекуване на болната от СКА Ривий. Стволовите клетки от здравата жена били напълно съвместими с кръвния профил на сестра ѝ, което обикновено е добър знак за осъществяването на трансплантацията.

Лечението е извършено под ръководството на Д-р Андрю Дали от Програмата за трансплантация на костен мозък, Алберта, Канада.

Борба с рака на гърдата – ваксина и лек в едно?

Ваксината и изобщо лечението на различните видове рак е мечта и цел на много учени и медици по цял свят. Трудностите пред създаването на такава ваксина обаче са многобройни. Най-голямото предизвикателство е да се създаде метод, който да е достатъчно специфичен срещу раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани и органи.

С помощта на индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC) учените се надяват да създадат успешно приложима форма на т.нар. имунотерапия, която активно да разпознава и бори изключително и само с туморните клетки.

Успехът на такава терапия е една стъпка по-близо след положителните резултати получени в Университета в Станфорд в началото на 2018 г. Трансплантацията на такива клетки довела до отключването на имунен отговор срещу няколко различни вида тумора. Така, смятат учените, имунната система може да се тренира с модифицирани iPSC да разпознава конкретен тип ракови клетки.

Първите успешни резултати са от експерименти с мишки и дават надежда, че подобен тип терапия би сработила и у хора. От 70-те мишки, получили трансплантация, всички са показали значително редуциране на размерите на туморите, а две са били напълно излекувани и резистентни към повторното развиване на мишия еквивалент на рака на гърдата.

Главният изследовател Найджъл Корман е много оптимистично настроен и очаква с интерес резултатите от първите тестове за ваксиниране и лечение на хора с този нов протокол.

"И ний сме дали нещо на света"

През 2018 българските учени не стояха със скръстени ръце – напротив. Въпреки многото препятствия, има напредък в медицинските изследвания. Едно от най-обещаващите изследвания е публикувано от Катедра "Медицинска химия и Биохимия" на софийския Медицински университет.

В изследването на генетичното заболяване наречено туберозна склероза, учените са установили неизвестни досега шест генни мутации, свързани с множеството симптоми на болестта. Този тип заболяване засяга много системи от човешкото тяло и причинява образуването на тумори в мозъка, бъбреците, сърцето, черния и белите дробове.

Откриването на тези мутации е първата стъпка към намирането и на лечение или поне на метод за борба със симптомите и скоростта на развитие на болестта, за да могат пациентите да живеят по-пълноценно живота си.

Равносметката за 2018 е в полза на стволовите клетки

Според сборна статистика от различни здравни организации, болестите, споменати в тази статия са засегнали почти 20 милиона души само през 2018.

Положителните резултати от тези изследвания са продукт на дългогодишни опити. Надеждата на учените и лекарите е клиничните изследвания на базата на тези експерименти да получат приоритет, за да може новите терапии да бъдат предложени за одобрение от Световната здравна организация, Агенцията по лекарствата на ЕС и Федералния департамент по здравето и храните на САЩ, за да могат да бъдат прилагани на хора в нужда.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки