Столичната лекарска колегия заедно с Българската православна църква искат създаването на болница, която да бъде за хората с нисък социален статус. Това каза в предаването „120 минути“ по бТВ председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. „Тази идея, която ние я имаме, даже поговорихме със Столична община, имаме подкрепата от Столична община, идеята е да създадем болница, както в много европейски държави има – болница на християнската църква, която да бъде полезна за хората в неравностойно положение, за бедните хора, за тези, които понякога в „Пирогов” ги намираме да спят по коридорите, където да намерят подслон, да намерят храна, да намерят първичната грижа. Столична лекарска колегия ще подсигури екипите, които да обслужват и които да помагат“, допълни той. Д-р Меджидиев обясни, че подобни болници съществуват навсякъде по света. Според него именно това е каузата на църквата – да помага. „Да върнем християнството, значи, християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат, те са ръка за ръка“, отбеляза той.

 

Запитан за отлива  на медици от страната, д-р Меджидиев заяви, че в последните една-две години наши лекари започват да се връщат в България. Той допълни, че много утвърдени в Европа лекари започват да идват в България и да оперират българи. „По този начин първо, че по-малко средства от държавата ще се разходват за такова нещо, второто, което е, екипите, които работят с тези професори, с тези хирурзи, ще могат да бъдат по-лесно обучавани на място“. Председателят на СЛК коментира и Фонда за лекарска взаимопомощ, създаден от колегията, през който се изпращат медици на специализация. На 24-ти януари ще бъде  подписан договор с най-високотехнологичната болница на Израел в Йерусалим, болница „Хадаса”, където се предоставят условия за млади лекари, специализации в абсолютно всички специалности. Той изтъкна това, че вече и в България има много добри бази за обучение, които не трябва да се подценяват. „Ние просто имаме прекрасни специалисти“, допълни той.

 

Д-р Меджидиев  поясни, че парите не са единственото важно за младите лекари. „Много е важно нашето общество да върне доверието си към лекарите, да почнем да гледаме на тези млади хора, те понякога ги е страх, в последните години от напрежението, което се създаде. Аз имам млади специализанти при мен, наблюдавам едно нещо, тях ги е страх да тръгнат да се хвърлят в операционната от първата минута. Защо? За да не сгрешат. Но ние не трябва да забравяме, че лекарите, на нас животът ни е кауза, от самото започване, ние нямаме мандат – един или два мандата, ние имаме цял живот лекар. Ние не може като сгрешим да подадем оставка, нищо, ние не може да се спасим по този начин. Ако сгрешим, ние не сме безгрешни, чувстваме се богоизбрани, когато помогнем на някой пациент с много тежка диагноза, когато спасим човешки живот, но не сме богове. И при нас умират хора и изключително важно е, ние не може да подадем оставка, ние продължаваме и изтрадваме мъката, когато се случи нещастието на пациента, но продължаваме напред“, отбеляза д-р Меджидиев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки