Д-р Брънзалов, наскоро излезе информация, че пациенти не могат да открият личните си лекари. Каква е причината за подобни твърдения, които зачестяват по празниците?

 

Според нормативните уредби ние сме задължени да описваме на видно място в амбулаторията местата и телефоните, където да ни търсят, когато отсъстваме. И ние сме хора – отсъстваме, взимаме си отпуски, разболяваме се. Затова се изисква на видно място да посочим кой е заместникът ни и къде да ни търсят извън обявения график. В този ред на мисли трябва да кажа, че пациентите освен права, имат и задължения. Едно елементарно задължение на пациента е, след като си е избрал личен лекар, поне да му знае графика и да знае къде да потърси лекарска помощ извън него.

 

Това е изискване на Касата, но то не работи. Карат ни да си лепим по стените какво ли не, а никой не го чете. Този проблем е решен по следния начин: независимо в коя част на България се намират хората, независимо в какво населено място – голямо или малко, след като там има открита практика на общопрактикуващ лекар, е упоменато към кого да се обръщат хората извън работния график. Личният лекар не е задължен да отговаря на всеки по телефона, още повече да лекува по телефона, което освен това е опасно. Терапия се назначава, след като се проведе преглед, а по телефона никой не може да преглежда въпреки модерните технологии.

 

Затова, макар че този проблем отдавна е решен, всеки път, когато се зададат малко повече почивни дни накуп, се оказва, че пациентите не могат да си намерят личните лекари. Тиражирането на подобни твърдения създава негативно отношение към лекарите, а ако пациентът си запише или снима с телефона си графика на лекаря, както и кой и къде го замества, този проблем няма да го има.

 

Какво според Вас е работещото решение на проблема, когато пациентът не си е записал графика на лекаря си?

 

Телефонът на ОПЛ дори и да му е в джоба по време на работа, не винаги може да го вдигне. Представете си, че имам пациент, когото преглеждам или му правя кардиограма и в този момент някой ми звънне, за да ме пита къде се намирам. Тези паразитни обаждания по мое изчисление са между 85 и 90%. Същевременно семейните лекари като търговски дружества са със силно ограничени средства и съответно няма персонал, който би могъл да поеме тези обаждания. (В този момент телефонът на д-р Брънзалов звънна. Обаждаше се пациент с молба за преглед и въпрос къде може да го открие днес.)

 

В момента със Столичното сдружение на общопрактикуващите лекари работим по проект за изграждане на колцентър. Така пациентите ще могат да получават информация или ще им бъде направена справка веднага. Има създадени подобни интернет платформи. В тях пациентите могат да си запишат час онлайн, но баба Иванка не може да го направи, затова тя се нарежда пред кабинета. И когато дойде човек със записан час, баба Иванка дали ще го пусне да влезе, след като тя чака от по-рано? Затова чрез колцентъра ще се опитаме да въведем някакъв ред, пациентите да си получават информацията, а лекарите да си работят своята работа и да не се стига до такива недоразумения като „неоткриваемото джипи“. Трябва да поясня, че колцентърът ще работи само в работни дни. Тогава пациентите ще могат да се информират и за създадената организация за почивните дни и нощните дежурства.

 

С какви финанси ще бъде изграден колцентърът?

 

Първоначалният вариант, включително и изграждането на софтуера, ще бъде финансиран от нас – общопрактикуващите лекари, в услуга на пациентите. Тепърва ще се уточняват доста детайли, защото всяко ново нещо предполага различни проблеми, на които трябва да намерим решение. Много лечебни заведения вече са създали такива колцентрове, които работят добре, така че смятам, че и ние ще се справим.

 

Какво се случва с оспорването на задължението общопрактикуващите лекари бъдат 24 часа в денонощието на разположение на пациентите си, което беше записано в НРД 2018?

 

Беше създадена работна група, която не работи. Имаше една среща в Министерството без протокол, а само с изговаряне на предложенията. После спря да се говори, защото трябваше да се направи анекса към НРД. Ние обаче не сме забравили и ще настояваме за премахването на това задължение, тъй като няма човек на този свят, който може да бъде 24 часа, 365 дни в годината на разположение.

 

Има ли достатъчно семейни лекари в България?

 

ОПЛ изчезват. И никой не се интересува от това. Да сме живи и здрави след 10 години, не знам как системата ще продължи да съществува, след като всеки четвърти личен лекар е в пенсионна възраст, а средната възраст е 59-60 години. Как могат да бъдат привлечени младите хора? С по-добро заплащане, по-добри финансови параметри, по-малка административна тежест, по-лесно обучение, по-бързо и адекватно да си взимат специалността. Много бих искал да взема един млад колега, който иска да работи това, да работи при мен, дори бих му платил обучението за специалност, но няма никой, който да желае.

д-р Николай Брънзалов e Зам.-председател на УС на БЛС

zdrave.net

 

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки