Петима българи, чакащи белодробна трансплантация, ще заминат тази година за Виена, за да бъдат оценени в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в Австрия дали са годни за операция. Тези, които могат да бъдат трансплантирани, ще бъдат включени като чакащи и ще могат да бъдат оперирани при наличието на орган. Преди това български лекари от болница "Св. Екатерина" ще преценят кои петима души от общо 14-те чакащи присаждане на бял дроб ще заминат за Виена. В клиниката в Австрия ще могат да се оперират до петима българи на година. България ще изпрати и лекари, които да се обучават в клиниката във Виена, като ще могат да се сменят специалистите на всеки шест месеца през следващите няколко години. Плановете са към края на 2020 г. или най-късно началото на 2021 г. да може да се направи и първата в България белодробна трансплантация. Това са параметрите и възможностите, които ще даде подписаното днес тригодишно Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във виенската болница. За времето от около година и половина, откакто заради редица проблеми спряха белодробните трансплантации на българи в клиниката във Виена, починаха четирима души, включени в листата на чакащи трансплантации. До момента нямаше къде да бъдат трансплантирани българи и това обричаше 14-те души, които в момента чакат присаждане на бял дроб.

Под споразумението с правителството днес се подписа президентът на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко. Професорът, който доскоро трансплантираше българи във Виена, е на посещение в България. Тази сутрин той получи Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването I степен. А по-късно се срещна и с премиера Бойко Борисов. След която среща беше обявено подписването на споразумението.

Предвижда се първоначално на обучение да заминат хирурзи от "Св. Екатерина" и пулмолози от ВМА. След трансплантациите на български пациенти във Виена пък проследяването ще бъде в болница "Св. Екатерина". "Имаме голям съвместен проект пред нас. Искаме да направим трансплантацията на бял дроб възможна в България. Голямата предпоставка е донорството на органи. Централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи", каза проф. Клепетко.

Университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. От години проф. Валтер Клепетко се опитва да помогне и увещава властите да предприемат действия, за да направят белодробните трансплантации в България възможни. Времето, за което един лекар може да бъде научен с необходимите тънкости, да се направят необходимите подготовки, инфраструктура и база, за да започнат да се правят белодробни трансплантации, е около три години, предупреди преди време професорът. Като поне около година лекарят трябва да е на място в клиниката във Виена. Така постъпвали страни като Словения, Гърция и други.

Подписаното споразумение за обучение и квалификация на български лекари във Виена вече е изпратено в "Евротрансплант". В близките дни България ще изпрати и официално заявление за членство в "Евротрансплант".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки