По-малко от два месеца преди Брекзит Джо Елгарф е започнала да се запасява с храна в случай, че политиците не успеят да постигнат споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. Тя обаче не може да направи същото с жизненоважните лекарства, които са необходими за детето й, разказва "Ройтерс". Четиригодишната Нора страда от церебрална парализа и епилепсия и ежедневно разчита на вноса на Epilim и Keppra. Майка й иска да се запаси с лекарствата в случай, че доставките бъдат засегнати, но не може, защото те се отпускат само с месечна рецепта. За Нора "това може да е въпрос на живот и смърт", казва Елгарф. "Възможно е да се стигне до спешно приемане в болница поради тежки гърчове, продължаващи понякога и над пет минути. Тя не може да пропуска приема на тези лекарства. Няма "ако" и "но" и не можем да използваме алтернативи", допълва майката. Британските депутати обаче продължават да не могат да се разберат за споразумението за Брекзит с Европейския съюз и категорично отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей миналия месец. Засилва се опасността на 29 март Великобритания да напусне ЕС без сделка. Това подхрани страховете, че веригите за доставки може да бъдат сериозно засегнати, което би довело до недостиг на храни и лекарства. Според британското правителство около три четвърти от лекарствата, използвани от държавната Национална здравна служба (NHS), идват от ЕС. Самата Мей, която страда от диабет тип 1, каза, че разчита на инсулин, произвеждан в друга държава членка на съюза.

Най-големият купувач на хладилници в света

През август миналата година здравният министър Мат Ханкок представи планове, гарантиращи, че Великобритания ще има доставки за шест допълнителни седмици при Брекзит без сделка. През януари той обяви, че Великобритания е купила 5 хил. хладилника за съхранение на лекарства, превръщайки се в най-големия купувач на хладилници в света. "Гаранцията, че пациентите ще продължат да имат достъп до лекарства е от първостепенно значение", заяви държавният министър по здравеопазването, отговорен за планирането на Брекзит, Стивън Хамънд. "Работим изключително тясно с индустрията, за да гарантираме, че има значителни доставки на тези лекарства във Великобритания", написа Хамънд в статия миналата седмица.

Някои британци обаче не споделят тази увереност и се запасяват с всичко – от обезболяващи за деца до лекарства за сериозни състояния. За Елгарф, която е член на анти-Брекзит група във "Фейсбук", това не е опция. "Няма значение, дори да имах всичките пари на света, не мога да отида и да купя тези лекарства, защото те се дават само срещу рецепта. Няма никакъв начин, по който да подсигуря бъдещето на детето ми", казва тя.

 

Джо Елгарф и дъщеря й

© Reuters

Джо Елгарф и дъщеря й

 

Не само родителите и техните семейства са притеснени. Изпълнителният директор на организация, ръководеща болници в Бирмингам, миналата седмица предупреди, че има риск от отлагане на операции заради недостиг на лекарства при хаотично излизане от ЕС без сделка. По думите му "добре информирани източници извън политиката от NHS" са оценили, че стоките от Европа "може да намалеят до между една трета и една пета от сегашните ежедневни количества за период от най-малко няколко месеца".  "Всяко отклонение от тези хармонизирани стандарти от Великобритания в бъдеще и липсата на споразумение за сътрудничество с ЕС за лекарствата и медицинските изделия ще означава, че веригите за доставки са в риск", смята Brexit Health Alliance, организация, целяща да защити интересите на пациентите по време на преговорите за Брекзит.

Всъщност пациентите, които се запасяват с лекарства, може дори да си навлекат проблеми. "Болници, аптеки, семейни лекари и пациенти не трябва да трупат резерви от лекарства в никой момент по време на този процес", предупреди Хамънд. "Това създава рискове от недостиг за други пациенти. Ако всеки прави каквото трябва, сме уверени, че доставките на лекарства няма да бъдат прекъснати какъвто и да е изходът от Брекзит", допълни той.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки