Макар българите да имат една от най-кратките продължителности на живот в Европейския съюз, те прекарват по-голямата част от живота си без сериозни здравословни проблеми. По показателя за преживени години в добро здравословно състояние България е над средното ниво за евросъюза, сочи ново изследване на Евростат. Българките преживяват в добро здраве 67.5 години, а мъжете – 64. Средно за ЕС жените живеят до 64.2 без здравословни проблеми, които трайно да ограничат и затруднят начина им на живот. А мъжете – до 63.5 години. Изследването с данни за 2016 г. е на базата на проучване, което е взело предвид усещането на хората, докладваните от тях здравословни проблеми и доколко те са се оказали пречки във всекидневието им.

 

Макар българите да живеят кратко, са в челото на ЕС по преживени години в добро здраве

© Евростат

 

 

Въпреки че по тези критерии България е над средното европейско ниво, данните показват, че докладваният живот в добро здраве не повлиява пряко на продължителността на живота. По този показател Евростат съобщи преди време, че България е на опашката със 78.5 години живот при жените за 2016 г. и 71.3 години при мъжете. Така в България в процентно изражение качественият живот на жените се равнява на 86% от годините живот, а на мъжете - на 89.8%.

За сравнение - в много европейски държави, в които животът в добро здраве е доста по-кратък от България – Дания, Естония, Латвия, Хърватия и др., реалната продължителност на живота е доста по-дълга, над 80 години. В България има и сериозна разлика на живота в добро здраве между мъжете и жените – сериозните проблеми при жените настъпват 3.5 години по-късно, отколкото при мъжете.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки