Напрежението между представители на фармацевтите и на правителството около предстоящото на 9 февруари въвеждане на европейския регламент за проверка на лекарствата продължава да расте. Днес част от фармацевтите символично протестират, носейки жълти жилетки на работа. И заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще затворят аптеките си за един ден – на 20 февруари. По-късно днес здравният министър Кирил Ананиев, част от екипа му и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов ще дадат пресконференция по темата. От здравното министерство вече неколкократно обявиха, че европейският регламент ще бъде въведен в България с гратисен период до края на годината, в който няма да бъдат налагани глоби на аптеките, които не отговарят на новите правила. Властите многократно посочиха, че за регламента се знае от няколко години, имало е и немалко обучения и насоки за фармацевтите във връзка с предстоящото му влизане в сила. Европейският регламент за верификация на лекарствата предвижда всяка опаковка на медикаментите да има свой собствен код, който чрез специален софтуер да се чекира при продажба. Кодът ще се проверява в обща европейска система. Ако не са чекирани данните от кода и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден. Целта е да се гарантира, че пациентът получава легално, а не фалшиво лекарство.

 

От около месец фармацевтите изразяват сериозни притеснения от въвеждането на тези правила в България. Преди няколко седмици инициативен комитет на магистър-фармацевтите съобщи, че почти половината от аптеките у нас не са готови за въвеждането на новия начин за продажба на лекарствата и искат срокът за старта на системата да бъде отложен. Последваха множество писма, с които се иска отлагане. В тях магистър-фармацевти, участващи в управителни съвети на регионални фармацевтични колегии, отбелязват, че много аптеки нямат нужния софтуер, някои дори нямали компютри, интернет, а на места и постоянен ток. Иска се и отлагане на още една система, която Изпълнителната агенция по лекарствата се кани да въведе от средата на февруари – електронната система за проследяване и анализ на продажбите на лекарства, реимбурсирани от касата, която цели да предотврати паралелния износ и да спира от изнасяне лекарства, за които има недостиг в страната. Фармацевтите искат гратисен период поне до средата на следващата година за влизане в сила и на двете системи. И днес от Националната аптечна камара поискаха отлагане и заплашиха със затваряне на аптеки. Отбелязаха, че в българското законодателство не са въведени изискванията на регламента. Отново посочиха, че има немалко аптеки, които не разполагат с нужния софтуер. "Към днешна дата цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни - производители на лекарства, в ущърб на българските аптеки и българските пациенти", заявиха в писмо до медиите от камарата.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки