Тютюнът убива по един човек на всеки четири секунди, годишно 8 милиона души умират от болести, причинени пряко от тютюн, а 1 милион са смъртните случаи поради вторично излагане на тютюнев дим. Още по-голямо притеснение е огромното страдание, причинено от респираторни заболявания, причинявани от пушене, инвалидизации и т.н. В Европейския съюз за 2016 г. около една четвърт от всички докладвани смъртни случаи се дължат на рак, а ракът на белия дроб представлява 21% от всички тези смъртни случаи. Това отбелязва статистиката на Световната здравна организация и на Евростат, публикувани като част от тазгодишната кампания по случай Световния ден без тютюнопушене (31 май). И двете организации тази година наблягат на това да повишат информираността за множеството начини, по които излагането на тютюн влияе върху здравето на белите дробове.

 

 

В деня без тютюнев дим СЗО предупреждава: 8 милиона умират годишно заради пушене

© Евростат

 

Според данните на Евростат в България около 20 на сто е делът на рака на белите дробове сред всички ракови заболявания. По този показател България е малко под средното за ЕС ниво, където средно около 21 на сто е делът на рака на белите дробове. Този дял е най-висок в Унгария (27%), следван от Полша, Гърция и Нидерландия (всички 24%). В противоположния край на скалата най-нисък е делът на Португалия (15%), Литва, Латвия и Швеция (всички с 16%) и Словакия (17%).

 

Потреблението на тютюн е един от най-големите рискове за здравето, които могат да бъдат избегнати в Европейския съюз (ЕС), много форми на рак и сърдечно-съдови и респираторни заболявания са свързани с употребата на тютюн, отбелязват от организацията.

 

Тази година Световната здравна организация е подготвила брошура, в която изброява множеството начини, по които тютюнопушенето и вторичното излагане на тютюнев дим влияят на здравето.

 

Освен рака на белия дроб, за който тютюнопушенето е основната причина, от СЗО отбелязват още, че пушенето е водещата причина за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и че бебета, изложени на вредно въздействие върху токсините от тютюневия дим чрез майчино тютюнопушене или майчино излагане на вторичен тютюнев дим, често изпитват намален растеж и функция на белите дробове. В световен мащаб около 60 000 деца умират преди 5-годишна възраст от инфекции на долните дихателни пътища, причинени от вторично пушене, отбелязват още документите.

 

В брошурите се посочва още, че тютюневият дим е много опасна форма на замърсяване на въздуха в закрити помещения: съдържа над 7000 химикала, 69 от които са известни като причиняващи рак.

 

В деня без тютюнев дим СЗО предупреждава: 8 милиона умират годишно заради пушене

© Евростат

 

Според данните на Евростат през 2017 г. в Европейския съюз са произведени над 487 милиарда цигари, с 40 милиарда по-малко в сравнение с 2016 г. Стойността на производството през 2017 г. е около 4,9 милиарда евро, което е с 1,3 милиарда евро по-малко от 2016 г. Производството на цигари в ЕС през 2017 г. е равно на повече от 950 цигари на всеки жител на ЕС.

 

Германия, Полша и Румъния водят пазара на производство. С почти 150 милиарда произведени цигари Германия е най-големият производител и представлява 31% от производството в ЕС. На второ място е Полша (114 милиарда цигари, произведени през 2017 г., или 23% от общия брой на ЕС) и Румъния - трета (70 милиарда, 14%). Следват ги Гърция и Португалия (25 милиарда цигари, 5% от общия брой на ЕС) и България (20 милиарда, 4%).

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки