Къде е границата на човешките възможности при физическо натоварване? Вероятно мнозина са си задавали този въпрос и впоследствие са изпадали в размисъл... Изследване на Science Advances дава отговор на питането. Според проучването лимитът се достига при точка, в която обмяната на веществата в организма (т. нар. метаболизъм) е 2.5 пъти по-ускорена в сравнение с обмяната при човек в покой, цитира Би Би Си. Това се изразява в изгарянето на 4000 калории за ден от средностатистически човек.

Изводът от изследването е, че всеки резултат над тази стойност не е устойчив за здравето в дългосрочен план, защото тялото не може да усвои, абсорбира и обработи достатъчно калории и хранителни вещества, за да поддържа по-високо ниво на енергиен разход. Проучването определя бременните жени като "специалисти по издръжливост", като те живеят почти на границата на това, с което човешкото тяло може да се справи. По време на бременността обмяната на веществата при жените е 2.2 пъти повече, отколкото при метаболизма в покой. Проучването показва, че пробягването на само един маратон не е близо до границата на човешката издръжливост.

Изследването е започнало с пробягването на близо 5000 км за 140 дни от атлети в САЩ. Други състезатели са бягали шест маратона в рамките на седмица, като са били наблюдавани какъв ефект може да има това за тялото им. В проучването са взети резултати за енергийния разход от най-голямото колоездачно състезание "Тур дьо Франс" и някои полярни експедиции.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки