13 март 2020 г.

Въз основа на първоначални доклади от Китай и последващи доказателства, че артериалната хипертония може да бъде свързана с повишен риск от смъртност при хоспитализирани пациенти, инфектирани с COVID-19, са представени хипотези, които предполагат потенциални неблагоприятни ефекти на инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE-i) или на ангиотензин рецепторните блокери (ARBs).

Беше предложено, особено в социални медии, че тези често използвани лекарства могат да повишат както риска от инфекция, така и тежестта на SARS-CoV2. Тревогата възниква от наблюдението, че подобно на коронавирусът, причиняващ SARS, вирусът COVID-19 се свързва със специфичен ензим, наречен ACE2, за да инфектира клетките, а нивата на ACE2 се повишават след лечение с ACE-i и ARBs.

Поради разпространението на информацията в социалните медии, пациентите, приемащи тези лекарства за високото си кръвно налягане, и техните лекари стават все по-загрижени, а в някои случаи спират да приемат своите медикаменти от посочените класове.

Спекулацията за безопасността на лечение с АСЕ-i или ARB във връзка с COVID-19 няма стабилна научна основа или доказателства в подкрепа на това. Всъщност има данни от проучвания при животни, които предполагат, че лекарства от посочените класове може да са протективни от сериозни белодробни усложнения при пациенти с инфекция COVID-19, но към момента няма данни при хора.

Съветът по хипертония на Европейското кардиологично дружество желае да подчертае липсата на каквито и да било доказателства, подкрепящи вредния ефект на АСЕ-I и ARB в контекста на пандемията от COVID-19.

Съветът по хипертония настоятелно препоръчва на лекарите и пациентите да продължат лечението с обичайната си антихипертензивна терапия, тъй като няма клинични или научни доказателства, които да подсказват, че лечението с ACEi или ARB трябва да бъде прекратено поради инфекцията Covid-19.
 
Проф. Джовани де Симоне,
Председател, Съвет по хипертония на Европейското кардиологично дружество

 

 

COVID-19 - Position Statement of the ESC Council on Hypertension on ACE-Inhibitors and Angiotensin Receptor Blockers

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки