Позиции

доц. Христо Хинков: Без мерки до 5-10 години системата на обществено здравеопазване ще изпадне в затруднение да функционира

Без мерки до 5-10 години системата на обществено здравеопазване ще изпадне в затруднение да функционира. За това предупреди директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков по време на кръгла маса, организирана от Центъра, на тема „Здравето на българите през 21 век – тенденции и предизвикателства“. Той посочи, че от 2011 година е налице сериозен спад в средствата за национални програми за обществено здраве, като отбеляза, че преди 7 години те са били в размер на 7,4 млн. лв., докато през 2016 възлизат на 2,8 млн. лв. Той изтъкна и че самото изпълнение на програмите няма устойчив и системен характер. Доц. Хинков предупреди и за липсата на достатъчно кадри в сферата на общественото здраве след последните структурни промени, като заяви, че през 2015 година общата численост в системата е сведена до 2500 щатни бройки на фона на над 3300 през 2011 година. Изключително ниското заплащане в системата на РЗИ в сравнение с останалите структури в здравния сектор води и до значителен отлив на висококвалифицирани кадри, посочи още той.

Pin It

Д-р Александър Симидчиев: Всеки пушач може да се откаже от цигарите, ако реши твърдо да го направи

Макар, че е непушач пулмологът знае как се спират цигарите, защото преди време се занимавал точно с това – помагал на хората да се откажат от вредния навик. Той не крие, че често му задават въпроса: „Как да откажа цигарите?” Но и казва, че за това няма един единствен отговор, тъй като много зависи от това кое кара човек да пуши. „Има хора, които пушат от стрес, има хора, които пушат от удоволствие, някои го правят по навик, други заради ритуала на паленето. За всеки един от тях има различни механизми, по които могат да се откажат“, анализира специалистът. Така например има хора, които могат да се откажат отведнъж, има и такива, които трябва да се отказват постепенно като намаляват цигарите. „Тоест, няма универсално решение, трябва да се прецени за човека кое е най-подходящото. Важното във всеки един от тези случаи е основното – решението човек да се откаже. Защото трябва да се направи първата стъпка на взимане на решение. Когато човек го вземе, психологически той се настройва да реши и да тръгне по тази пътека. Как ще стигне до края?

Pin It

Д-р Кацаров: Ако искаме нещата с НЗК да си отидат по местата, трябва да се промени законът

Да бъде направена пълна и истинска оценка на въздействието на Националната здравна карта, преди да бъде приета от Министерски съвет, както и да бъде публикувана методиката за създаването й. За това настояха Сдруженията на общинските и частните болници и Център за защита правата в здравеопазването на пресконференция днес. Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пък Здравната карта не бива да приемана изобщо от МС, тъй като философията й по начало е сбъркана. „Трябва да стане ясно конкретно как се решават нещата с броя легла в Националната здравна карта, свързани с т.нар. потребности на населението. Методиката не е публикувана никъде и ние можем само да гадаем за принципа, по който е направено съкращаването на леглата по области“, посочи Красимир Грудев, представител на Националното сдружение на частните болници. Обикновено се приема, че процентното отношение на потребностите на населението се определя на 100 000 души. В случая обаче такава закономерност не можела да бъде открита, каза Грудев и даде за пример областите Хасково и Смолян. „Населението на Хасково е два пъти по-голямо от населението на Смолян. Пропорцията обаче не е спазена по отношение на броя на леглата. И в двете области са предвидени 19 ортопедични легла 2-ро ниво, в кардиологията за Хасково има 86 легла, а за Смолян – 73. Още по-странно е, че ортопедичните легла за Смолян са 10, а за Хасково – 2. Не намирам никаква логика в това разпределение“, каза Грудев. По думите му такива диспропорции съществуват в цялата страна, което доказвало липсата на методика.

Pin It

Андрей Марков: Не вярваме, че в България ще има нормален механизъм за уреждане на здравната карта

Основният проблем е каква ще е основната посока, към която ще се тръгне – дали към държавно регулирано здравеопазване или към пазарна икономика с пазар на здравната система, какъвто все още липсва у нас. Това мнение изрази пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в коментар за проекта на Национална здравна карта. Според него е нужно да има консенсус и политическа воля, за да е налице стратегия за по-добра организация на здравеопазването, която да е приета от всички членове в обществото.

Pin It

Проблемът е, че никой не знае колко пари са нужни за здравеопазване, смята председателят на лекарския съюз

При положение че доплащането от страна на пациентите при лечение е 45-50%, може да се приеме, че толкова по-голяма финансиране е нужно на системата, за да функционира нормално. Тази хипотеза изрази днес по БНР председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. При положение че сега държавата дава около 5 млрд. лева, това ще рече още поне 2 млрд. допълнително. Д-р Грозев обаче посочи, че никой не е правил разчети колко точно средства са нужни, а хроничният недостиг на средства започва да се отразява. Националният рамков договор за тази година е създал по-добри условия за финансиране, но парите отново не стигат, уточни д-р Грозев. "Да, завишават се средствата, но когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ големия разход в системата, е остойностяването на труда", е неговото мнение.

Председателят на БЛС посочи, че след като с години проблемите се неглижират и "замитат под килима", вече се говори за затваряне и фалиране на болници", допълни той, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч. Коментирайки протестите на медицинските сестри и на медици от болници в страната, Венцислав Грозев изтъкна, че в националната здравна карта е записано, че съотношението лекари - сестри трябва да е 1 към 1, а отдавна става въпрос за съотношение 1 към под 0.9. "Над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един изключително отговорен и би трябвало да бъде престижен труд, но не е така. Възнагражденията им са крайно нищожни, крайно недостатъчни", е неговото мнение.

Pin It

Д-р Даниела Дариткова: Искаме да се изяснят принципите, по които е бил утвърден стандартът за финансиране на болниците

Първото заседание на Комисията по здравеопазване след ваканцията на депутатите ще започне с изслушване на Министерството на здравеопазването във връзка с предложения стандарт за управление на болниците с държавно и общинско участие. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, цитирана от Фокус. „Смятам, че това ще бъде полезно, за да се изясни за всички в сектора какви са принципите, по които е бил утвърден от Министерството този стандарт и да се отговори на въпросите, които вълнуват управителите на лечебни заведения“, коментира д-р Дариткова. Тя посочи още, че Комисията я чака тежка работа, свързана с второто четене на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които по думите й регламентират паралелната търговия в рамки, позволяващи да се защити интересът на гражданите и да не се допуска дефицит на медикаменти. Тя добави още, че впоследствие в Комисията ще има и много други важни законопроекти и изрази надежда да се очертае едно успешно приключване и на лятната сесия на Народното събрание.

Pin It

Д-р Венцислав Грозев: Коя система в Европа работи в такъв дух на лимитиране като нашата?

Предложеният от Министерството на здравеопазването нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници предизвика реакциите както управителите на лечебните заведения, така и на лекарите. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Грозев коментира както стандарта, така и предложената от СЗО помощ за реформата в системата на здравеопазването.

 

Д-р Грозев, какво е вашето становище за предложения от Министерството на здравеопазването  нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници?

 

В стандарта има доста пожелателни становища, има и доста заемки от Закона за финансите, в което няма нищо лошо. Ние никога не сме били против контрола и против това да се управлява и финансира системата по най-разумен начин, така че да не се стига до преразход или до разхищение на финансови средства, но има и изключително обезпокояващи положения, с които изобщо не можем да бъдем съгласни.

Pin It

Д-р Заимов: Най-убийственото нещо за системата на здравеопазването са лимитите

Д-р Александър Заимов е зам.-председател на Столичната колегия на БЛС, която настоява за увеличаване броя на болничните легла в София. Работи като уролог в Александровска болница и е един от най-известните специалисти по андрология. Той отговори на въпросите на Zdrave.net за готвения проект за столична здравна карта, за предстоящите избори за ново ръководство на СЛК, както и за новия Национален рамков договор.

 

Д-р Заимов, вие сте част от комисията, която изработва проекта за столичната здравна карта. На какъв етап е той?

 

Първото заседание мина, в понеделник ще е второто, на което ще се опитаме да сглобим проекта. В последния момент се получи заповедта на министъра на здравеопазването и не разполагаме с много време.

 

Какви са исканията на Столичната колегия на БЛС?

 

СК на БЛС настоява за увеличаване на броя на леглата в София. Първата причина за това е, че в столицата се извършват 1/4 от големите хирургични интервенции в страната. Второ – половината пациенти, които минават през софийските болници, са хора от други региони. Трето – тези данни, които статистиката подава, не са актуални, защото отчитат само регистрираните в София и то към 2016 г. Ако не ме лъже паметта, това са 1 200 000 души. На практика градът, по наши оценки, е към 2 000 000 души – хора, които живеят и работят в София. Би било абсолютно неправилно и немотивирано да се намаляват леглата на столицата.

Pin It

Проф. Начев: 40% от парите за здраве са от джоба на пациента

Не трябва да се нагнетява напрежение, спекулация е, че заради дълговете в НЗОК се отказва лечение. Бюджетът на Касата никога не е стигал. Това заяви директорът на болница "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев по БНТ. "Здравен туризъм има навсякъде, има правила за него, поне в тази област и у нас има правила. Касата финансира лечения, само ако в България няма равносилно. Друг е въпросът обаче със спешните случаи. Получава се така, че дадени случаи се завоалират като спешни", отбеляза проф. д-р Генчо Начев. Каквито и пари да се наливат, ако не се промени моделът на финансиране, това ще продължи. Не се променят нито контрол, нито санкции. Санкцията трябва да е прекратяване на договора, лишаване от право на професията, а не глоби по 500 лв., призова Начев. На първо място пациентът трябва да участва във финансирането, тоест да има съфинансиране. Това има три ефекта - контролен, възпитателен, както и се създава ниша за развитието на здравно-осигурителни фондове. Това са първите стъпки за демонополизация на касата, то не може да стане с вълшебна пръчка, заяви той и даде за пример, че това се казва и от СЗО и Европейската комисия. В момента 40% от парите за здраве идват от джоба на пациента, при 20-22% в Европа. В момента социалната тежест е по-голяма, отколкото би могло да бъде след това. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи Здравен фонд, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега, коментира директорът на болница "Света Екатерина".

Pin It

Андрей Марков: Проблемите в сектора засягат националната сигурност

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна. Това заяви пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков. По думите му е необходимо спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане, тъй като средствата в сектора са крайно недостатъчни. „Ние знаем много добре, че парите, които харчим от наша страна, са далеч повече от публичните пари. За мен това е основният проблем – публичните пари не са парите за здравеопазване в нашата държава. Ние изразходваме два пъти повече от публичните пари“, коментира той.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки