Медиен обзор

С мнозинство Българският лекарски съюз одобри договора със здравната каса за 2018 г.

С 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се" Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов Национален рамков договор със здравната каса за 2018 г. Съсловието гласува по време на националния си събор, който се състоя днес в София. В договора за 2018 г. Лекарският съюз успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности. "За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", коментират от организацията. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени като пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология и др. Повишени са също и пътеките за рехабилитация и долекуване. В извънболничната помощ също има завишени параметри, например при цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при общопрактикуващите лекари (сумата, която личните лекари получават за всеки записан пациент). При специалистите, първичния преглед е завишен с 1 лв., който ще се покрива от касата.

Pin It

България вероятно ще бъде осъдена за дълга си към чуждестранни болници, предупреждават експерти

България не само ще трябва да плати 270-те милиона лева, които дължи на здравните каси на другите страни-членки на Европейския съюз, но ще трябва да покрие и лихвите и наказателните глоби, ако не побърза с издължаването. Междувременно достъпът на български пациенти до лечение в рамките на ЕС ще бъде затруднен и на места дори прекратен, като така ще се нарушат още от правилата на Евросъюза и ще се осакатят още от правата на българсктие здравноосигурени граждани. За тази мрачна картина предупреждават пациентски и правозащитни организации в областта на здравеопазването пред "Дневник". Поводът е поредният междуличностен скандал, който се развихри на високите етажи в здравния сектор миналата седмица, когато министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев за това, че поискал актуализация на бюджета на касата без първо да се допита до него, неспазвайки процедурата.

С писмо директно до парламентарните групи Плочев поискал допълнителни 140 млн. лв. за годината, за да се покрият задълженията на касата към чуждестранните здравни системи на страните-членки в ЕС - задължения по разходи, направени за лечението на български граждани в съответните страни за спешни или планови процедури. Здравният министър се разсърди, че това първо трябвало да се обсъди с него и с Надзорния съвет на здравната каса, а от институцията на Плочев отвърнаха, че подобни писма се пращат редовно до министъра от 2015 г. насам, последното - от началото на февруари. В последствие спорът, в който се включи и премиерът, отиде повече в посоката на въпроса дължи ли Плочев оставката си, или не, и по-малко към темата защо са се натрупали тези дългове и какво да се направи за тях. А те са проблем, за който и касата и почти всички играчи в сектора, предупреждават от години, но без особен ефект. Размерите и сроковете на задълженията сега обаче достигат граници, с които на България вече ще й е трудно да се размине, смятат запознати.

Pin It

Шефът на здравната каса попадна в капан, смята здравният министър

Здравният министър Кирил Ананиев смята, че шефът на здравната каса Камен Плочев сам е попаднал в капан с действията си. Според министъра Плочев като "достоен лекар" едва ли е влязъл в политически игри, но не познава процедурите, което е довело и до заплетената ситуация. През миналата седмица Ананиев поиска оставката на Плочев, след като шефът на здравната каса внесе писмо с искане за актуализация на държавния бюджет заради натрупани дългове към здравни каси в други европейски страни за лечение на българи в чужбина. В сутрешния блок на "Нова телевизия" днес министърът обясни, че Плочев е изрекъл множество лъжи като първо е отричал да е внасял писмото, после, че подписът под него е фалшифициран, че е бил заплашван и т.н. Самият Ананиев посочи, че не би заплашвал друг човек. Знам, че нямам право да внеса неговата оставка, но няма и законова пречка при определени условия да поискам неговата оставка, защото министърът на здравеопазването провежда политиката в тази сфера, обяви Ананиев в отговор на упреците, че не може да иска оставката, тъй като шефът на здравната каса се назначава от Народното събрание. Ананиев увери, че този скандал няма да попречи на плановете на министерството да направи планираните промени в здравния сектор. Обяви, че е подготвен най-добрият рамков договор досега със здравните заведения, според който цените на много клинични пътеки са завишени между 20 и 500 лв.

Pin It

Два конкурса за директори на университетски болници в столицата обяви Здравното министерство

Единият е за управление на УМБАЛ „Св. Екатерина“, начело на която от 12 години стои проф. Генчо Начев. Вторият – за директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“, която за същия период от време се управлява от проф. Сабина Захариева. Изискванията към кандидатите за двата конкурса са идентични: да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина, съответно дентална медицина, и квалификация по здравен мениджмънт, или да имат образователно-квалификационна степен „магистър“ по икономика и управление и придобита образователна и/или научна степен, специалност или преминато обучение за повишаване на квалификацията в областта на здравния мениджмънт. Кандидатът трябва още да има най-малко пет години трудов стаж като лекар, съответно лекар по дентална медицина, или икономист; кандидатите, притежаващи образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина, съответно дентална медицина, трябва да имат придобита специалност. Сред изискванията е също така те да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, освен ако са реабилитирани. Както кандидатите за директор на „Св. Екатерина“, така и тези за шеф на УСБАЛЕ трябва да представят писмена разработка „Програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период“. По време на събеседването с тях пък ще бъдат обсъждани теми като „Характеристики, обуславящи особеното място на лечебното заведение в системата на здравеопазването“; „Методи за подобряване на финансовото състояние на лечебното заведение“; „Органи на управление на лечебното заведение – права и задължения“. От Здравното ведомство уточняват, че по време на събеседването комисията по провеждане на конкурса може да поставя и  други допълнителни въпроси от областта на здравния мениджмънт и действащата нормативна уредба, прилагана при управлението на държавните лечебни заведения. Документите за участие в конкурса за директор на „Св. Екатерина“ се подават до 21 март, като конкурсът ще се проведе на 22 март. Крайният срок за подаване на документи за другото лечебно заведение пък е 14 март, а конкурсът за негов директор ще се проведе на 15 март, става ясно още от съобщението на МЗ.

Pin It

Проф. Камен Плочев няма намерение да подава оставка, обяви самият той в ефира на Би Ти Ви

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев няма намерение да подаде оставка. Да бъде освободен от поста поиска министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в петък, защото Плочев действал зад гърба на правителството като с писмо, адресирано директно до депутатите, поискал актуализация на бюджета на здравната каса заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси. От пресцентъра на НЗОК отговориха, че Ананиев няма правомощия да иска оставката на шефа на Касата, а по-късно и премиерът Бойко Борисов поиска освобождението на Плочев от поста. "Аз нищо незаконно не съм направил, нямам намерение да подам оставка", заяви Плочев и посочи, че преди писмото до депутатите той е уведомил министъра на здравеопазването. Той показа писмото до Ананиев, изпратено на 2 февруари, а това до депутатите било от 13 февруари. "Вчера говорих с премиера, той каза "Имаме проблем не да платим парите, имаме проблем как да спрат да се източват тези пари", разказа Плочев. "Много умно и разумно ми говори човекът, не ми иска оставката. Каза още "Не се прави така, нищо не разбираш от политика", той разбра, че аз нямам намерение да клатя правителството, а да уведомя как стоят нещата", разказа управителят на здравната каса. В студиото на Би Ти Ви в защита на Плочев говори и депутатът от БСП Славчо Велков, който заяви, че е оказван натиск върху Плочев да си подаде оставката. "Може да се каже, че човекът, който го е заплашвал, е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът", обяви Велков.
Камен Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г.след конкурс, в който беше единственият кандидат.

Pin It

Премиерът на Франция Едуард Филип обяви началото на мащабна реформа в здравния сектор

Той се ангажира с промени, които да решат проблемите, свързани с хроничния финансов дефицит в болниците, информира френското издание Capital. Срокът, който премиерът си поставя за предложения и обсъждане в тази насока, е три месеца. "Бихме могли да се опитаме да коригираме две или три неща тук и там, но французите са наясно, че времето на работата на парче е приключило“, категоричен бе той. От март до май правителството ще провежда серия от срещи и консултации, свързани с бъдещето на сектора. Във всеки случай дебатът не започва от празен лист - изпълнителната власт вече определи няколко големи проекта, които да бъдат разглеждани като приоритет, отбелязва изданието. На първо място сред тях е нуждата от реформа във финансирането на болниците, която се очертава все повече на фона безпрецедентно влошаване на финансите през 2017 г  -  дефицитът в публичните структури се оценява на 1,5 млрд. евро. В същото време, промените в тази насока ще отнемат време – екип от експерти ще трябва да предложи няколко нови модели на финансиране до края на 2019 година. Успоредно с това правителството си поставя за цел да ограничи „ненужните“ дейности, които според здравния министър Агнес Бузин представляват 30% от разходите за здравеопазване. Предвижда се още групирането на болниците да бъде задълбочено, а амбулаторната дейност да бъде разширена с допълнителни дейности. Промени се придвижват и по отношение на обучението и специализацията на бъдещите медици. За да изпълни тези проекти, правителството ще отделя по 100 милиона евро годишно, допълни френският премиер, без да посочва продължителността на тази реформа.

Pin It

Бойко Борисов вика на среща проф. Плочев и министър Ананиев

„Тази тема ми се вижда малко странна. Не може да се вкара актуализация в бюджета без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага държавата. Освен това сме още февруари месец, не може сега да вкарваш актуализации и то за 200 млн. лв. Като се прибера, ще ги поканя на среща да ги питам как става“. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен по повод искането на здравния министър Кирил Ананиев управителят на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка. „Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред. И все някак си в един момент Здравната каса излиза и казва - има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани системите. Няма само да осигуряваме възможност някой да краде повече. Знам от службите, които работят, че има още разкрития по тази тема“, каза още Борисов. Tой отговори и на въпрос дали подкрепя исканата от министър Ананиев оставка на проф. Камен Плочев. „Доколкото си спомням Ники Петров го предложи като беше министър. Аз имам принцип, че всеки министър трябва да си довежда екипа и да може да работи с хората си. Сега искат актуализация с 200 млн. лв., смятайте какви пари се харчат там и дали се харчат по най-добрия начин. И дали българите считат, че се е подобрило здравеопазването при толкова по-голямо финансиране“, каза той. "Не знам какъв им е конфликта", допълни премиерът и отново потвърди, че ще проведе разговор с министъра на здравеопазването и управителя на Здравната каса.

Pin It

НЗОК: Министърът няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса

Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. Това се посочва в становище на НЗОК, изпратено във връзка с поисканата от Кирил Ананиев оставка на управителя касата  проф. д-р Камен Плочев. В него от фонда поясняват, че с множество писма от 2015 г. и последно такова от 2-ри февруари 2018г г. НЗОК е уведомявала многократно Министерството на здравеопазването за задълженията на България по искове от държави-членки на ЕС за проведено лечение на български пациенти. От там уточняват, че в писмото си от началото на февруари проф. д-р Камен Плочев е уведомил министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева за задълженията на България, които НЗОК администрира към здравноосигурителните институции на другите държави-членки на ЕС и които възлизат общо на 271 358 066,67 лв. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 138 187,79 лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 430 621,17 лв.

Pin It

Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК: Поведението му е некоректно, категоричен здравният министър

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Това съобщи самият Ананиев пред журналисти в парламента. Поводът е писмо, което Камен Плочев е изпратил до парламента, с което е поискал актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. По думите на министър Ананиев, управителят на касата е нарушил процедурата, тъй като не е уведомил Надзорния съвет на НЗОК и министъра за това писмо. Оставката е поискана в сряда, поясни Ананиев, като уточни, че именно тогава е разбрал, че има такова писмо. „Той постъпи изключително некоректно. Първо не е информирал Надзорния съвет за това писмо, второ не е информирал министъра – той знае каква процедурата каква е, и направо е информирал Народното събрание“, заяви здравният министър. „Какъв е случаят обаче – когато аз го информирах – има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание, той каза „Не“. Когато извадих писмото, и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицира“, разказа здравният министър, като допълни, че е предложил на проф. Плочев да се направят постъпки пред  съответните служби, за да се изясни кой е фалшифицирал подписа му. „В един момент той започна да се гърчи“, заяви Ананиев. Впоследствие, здравният министър  е поискал информация от касата за писмото и след получаването й, по думите му Плочев се е опитал да докаже, че няма нищо общо с него.

Pin It

Писмото на проф. Плочев, което разтърси здравната система

Налице е опасността чуждите лечебни заведения да започнат трайно да отказват лечение на български пациенти. Скандалът със Здравната каса набира скорост и е на път да взриви здравно-осигурителната система на България. Оказва се, че 32 държави са подали искове срещу България за общо 271 200 457 лева, които държавата ни дължи за лечението на български граждани. От тях 207 273 037 лева трябва да бъдат изплатени до 31 декември 2018 г. Това става ясно от писмото на шефа на НЗОК проф. д-р Камен Плочев, адресирано до парламентарната шефка Цвета Караянчева и до всички председатели на парламентарни групи, с което той иска актуализация на бюджета на касата в размер на 140 000 000 само за тази година, тъй като сроковете за плащане изтичат нна 1 януари 2019 г. Документът е с дата 9 февруари 2018 година.

В писмото си проф. Плочев заявява, че касата не разполага с тези средства, а те лавинообразно нарастват с изтичане на сроковете, а към тях се добавят и лихви заради просрочието и се създават условия за започване на наказателна процедура срещу България. Исковете се отнасят до заплатени авансово от чуждите осигурителни институции разходи за медицински услуги за български осигурени лица, на които НЗОК и МЗ са издали документи за ползване на обезщетения в натура в други държавни-членки на ЕС, пише "Епицентър". В писмото на шефа на НЗОК се твърди още, че българските граждани трайно ще бъдат лишавани от възможност да се лекуват в чужбина. Обезпокоителен е фактът, че в НЗОК вече постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставяне на планови обезщетения срещу формуляр S2, издаден от НЗОК или МЗ (а тези пациенти са принуждавани да заплащат в брой необходимото им лечение в чужди клиники).

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки