Медиен обзор

Нова проектонаредба за утвърждаване на медицински стандарт „Кардиология” публикува Министерството на здравеопазването на официалната си страница

Проектът е на етап обществено обсъждане, което има 30-дневен срок. Припомняме, преди малко повече от година – през май 2017 г., Върховният административен съд отмени действащия тогава стандарт по кардиология. В настоящия проект се посочва, че сред задачите на специалността са осъществяването на профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на сърдечносъдовата система, в това число чрез интегриране на модерната образна и лабораторна диагностика за проследяване ефективността на приложената терапия, определяне и степенуване на заболяванията на сърдечносъдовата система. В раздел I e определен обема на кардиологичната дейност, осъществявана в лечебните заведения за специализирана извънболнична и болнична медицинска помощ. В момента в страната специалността кардиология се практикува от 1358 кардиолози. С цел осигуряване на качество се въвеждат изисквания за минимален годишен брой диагностични и терапевтични процедури на оператор в областта на високо специализираните дейности (ВСД). За ехокардиография стандартът определя 500 изследвания годишно, за инвазивна кардиология - 100 процедури годишно; за кардиостимулация - 80 процедури годишно, при имплантация на система за ресинхронизираща терапия/дефибрилатори – 30, и за електрофизиология - 50 радиофреквентни аблации, при успеваемост 80%.

 

На база на тези препоръки се определя минималният обем дейности за дадено звено, тъй като изискването на стандарта е да има минимум двама специалисти със сертификат по изброените ВСД. Тези обеми се следят от съществуващите регистри за пейсмейкъри, инвазивни процедури и електрофизиологични процедури. Броят процедури е базиран на препоръките на Европейското кардиологично дружество, които са приети и преведени от Дружеството на кардиолозите в България, се уточнява в мотивите към проектонаредбата.

Pin It

Икономии от Brexit ще осигуряват на Великобритания по 20 млрд. лири годишно допълнително в здравеопазването, твърди Мей

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че в здравеопазването на Великобритания ще постъпват допълнително по 20 млрд. лири годишно. Това ще стане след излизането на страната от Европейския съюз, благодарение на икономиите, които ще бъдат реализирани, твърди тя. "След като напуснем ЕС и престанем да плащаме всяка година огромни суми на Брюксел, ще разполагаме с повече пари за приоритети като здравеопазването", заяви Тереза Мей, цитирана от „Франс прес“. "За да осигурим на NHS финансирането, което ще ѝ необходимо в бъдеще, обаче дивидентите от Brexit няма да са достатъчни и страната ще трябва да съдейства малко повече", допълни министър-председателят. Според британските медии е възможно да предстои повишаване на данъците и взимане на заеми за подпомагане на здравеопазването. "Можем да си позволим да финансираме NHS добре, ако имаме силна, жизнена и динамична икономика. Правителството се фокусира върху предприемачеството и растежа, затова мисля, че сме в състояние да го направим", каза и британският външен министър Борис Джонсън пред „Ройтерс“. В интерес на истината внocĸaтa нa Beлиĸoбpитaния в oбщия бюджeт нa EC пpeдcтaвлявa 1.2 пpoцeнтa oт oбщия бюджeт нa cтpaнaтa. Πpeз 2014-a например тoй e бил 798 милиapдa пayндa или нaд 1 тpилиoн eвpo. Beлиĸoбpитaния зaeднo c Фpaнция и Гepмaния e cpeд тpитe нaй-гoлeми нeтни внocитeли нa cpeдcтвa в oбщия eвpoпeйcĸи бюджeт. Πocлeднитe нaлични дaнни нa финaнcoвoтo миниcтepcтвo в aнглийcĸaтa cтoлицa обаче пoĸaзвaт, чe cтpaнaтa e пpeвeлa пpeз 2014-a тoчнo 9.9 милиapдa пayндa нeтнo. Как спестяването на тази сума води до допълнителни 20 милиарда паунда за здравеопазване Мей ще трябва да разяснява допълнително.

Pin It

Държавата да поеме специализацията на медиците от дефицитните за страната специалности срещу ангажимента бъдещите лекари да останат за определено време на работа в България

Такава идея ще предложи здравният министър Кирил Ананиев, стана ясно от участието му в блиц-контрола по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Той отговори на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер на какъв етап са анонсираните от него промени в наредбата, регулираща специализацията на лекари у нас. Тя посочи, че въпросът е особено актуален в контекста на изработването на Националната здравна карта, която за пореден път е показала, че в страната липсват както множество тесни специалисти, така и акушер-гинеколози, педиатри и др. Наредбата действително има нужда от промяна, посочи в отговора си министър Ананиев. Той обясни, че е направен пълен анализ на проблема с човешките ресурси в системата на здравеопазването, който ще залегне и в изработването на бъдещия цялостен модел на системата, подготвян от екипа му.

Pin It

Любомир Чепилски временно ще ръководи медицинския одит

Любомир Чепилски временно ще ръководи Изпълнителна агенция "Медицински одит". Той поема поста, след като досегашният ръководител Златица Петрова беше отстранена временно заради нередности в агенцията, които прокуратурата разследва в момента. Чепилски работи в медицинския одит от май 2016 г. От началото на тази година е директор на дирекция "Осигуряване на качество и анализи". Той е невролог, като има и магистърска степен по здравен мениджмънт. Освен това е бил и главен секретар в Изпълнителната агенция по лекарствата. Преди дни се разбра, че прокуратурата разследва няколко смъртни случая в болници, по които Изпълнителната агенция "Медицински одит" е извършвала проверки, но не е сезирала държавното обвинение. В момента се проверява дали става дума за "причиняване на смърт при професионална непредпазливост". Веднага след това здравният министър Кирил Ананиев отстрани временно директора на медицинския одит Златица Петрова. По информация на "Капитал" тя продължава да посещава работното си място, като днес дори е свикала и дирекционен съвет. От агенцията уточниха, че тя си е взимала довиждане с колегите си.

Pin It

Прокуратурата разследва медицинския одит за прикриването на над 10 смъртни случая само за 2017 г.

Прокуратурата разследва класическо престъпление по служба с корупционен елемент" в Изпълнителна агенция "Медицински одит", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Би Ти Ви. Установено е, че само е отчитана дейност и виновните лекари са се разминавали без наказания. Според държавното обвинение има порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е прикривала лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г. Вчера прокуратурата започна разследване на случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които агенцията е извършвала проверки, но не е сезирала прокуратурата. "Не мога да използвам думата "чадър", но е факт прикриването на случаи от органите на разследване", каза Арнаудова.

Pin It

Електронното здравеопазване може да е факт в средата на следващата година, смята министър Ананиев

За Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. В момента се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки един от тях е в различен етап на подготовка, каза днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с депутатите от парламентарната здравна комисия, информираха от пресслужбата на здравното ведомство. "Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване", коментираха от ръководството на Министерството на здравеопазването на срещата. Министър Ананиев посочи, че до края на годината ще бъдат въведени регистри и електронната рецепта. "Държавата ще плаща за специализацията на бъдещите лекари. Ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот на бъдещите лекари да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България," каза Ананиев. Според него вече са водени разговори с министъра на финансите и това може да стане възможно с бюджета за 2019 година.

Pin It

Франция строи селище за болни от Алцхаймер

В Югозападна Франция започна строежът на селище за болни от Алцхаймер хора, пишат местни медии, цитирани от Би Би Си. Проектът, който е пръв по рода си във Франция, ще приеме около 120 пациенти след завършването му до края на 2019 г. Той ще има отворена структура и ще предлага алтернативни терапии. Проектът е вдъхновен от подобен експеримент в село близо до Амстердам. Всичко ще бъде приложено в селището, за да се поддържа участието на жителите в социалния живот, коментира Жан-Франсоа Дартиг, невролог и епидемиолог от университетската болница CHU в Бордо. Алцхаймер и свързаните с болестта дементни състояния засягат повече от един милион пациенти във Франция, като всяка година биват диагностицирани над 200 000 нови случая, посочва френската Асоциация на болните от Алцхаймер. Нито едно от съвременните лечения не може да спре болестта.

Pin It

Д-р Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз

Управителят на пловдивската частна болница Пълмед д-р Иван Маджаров  е новият председател на Българския лекарски съюз. Той спечели след балотаж срещу д-р Венцислав Грозев с 212 срещу 170 гласа. 395 гласуваха, а действителните бюлетини бяха 382. "Благодаря. С д-р Грозев си оставаме приятели. И, колеги, макар че не мога да го искам официално, ще се боря за повече пари пред всички инстанции", каза д-р Маджаров след обявяването на резултата. При първото гласуване д-р Маджаров взе 188 гласа, докато досегашният председател д-р Венцислав Грозев – 136 гласа. Д-р Цветан Райчинов и д-р Георги Тодоров взеха съответно по 35 и 33 гласа на първия тур. Преди гласуването четиримата кандидати направиха кратки презентации на управленските си програми за следващите три години, като след тях отговаряха на въпроси на делегатите.

Pin It

Системата на болничната помощ върви към катастрофа, предупреждават лекари

Системата на болничната помощ в България, с ускоряващи се темпове, върви към пълна катастрофа, ако не се извършат сериозни трансформации в модела. За това предупредиха пред БНР директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов и д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Д-р Атанасов обясни, че въпреки че се дават повече пари за здравеопазване в сравнение с предишни периоди, системата остава тежко недофинансирана. Според него основен проблем е лошото ценообразуване на извършваните дейности в болничната помощ. Той уточни, че в цените няма остойностяване на лекарския труд и въобще на труда на медицинските специалисти, което по думите му е основна компонента от себестойността на медицинската помощ. "Всичко това води до три съществени последици. На първо място това са значителните дългове на болниците към различни доставчици, главно лекарства. На второ място – незадоволително качество на лечебната помощ и на трето място - липсващи или крайно ограничени стимули за персонала. Всичко това води до икономическо и морално дестабилизиране на системата. Ако тези проблеми не бъдат решени, това със сигурност заплашва биологичните устои на целия български народ."

Той посочи, че ръководената от него болница също е силно задлъжняла, като са взети мерки за това - обединяване на структури, оптимизиране на разходите и други. Но оттук нататък, ако се гони чисто икономическата ефективност, ще се наложи или да бъдат преустановявани неефективните дейности, или да се намери някакъв вариант за компенсиране на този финансов дефицит, каза той. Според него методиката, по която е направена Националната здравна карта, и начинът, по който се изработва, прави така, че да се използва като инструмент за допълнително регулиране на финансирането, т.е. допълнително лимитиране: "В здравната карта са включени брой легла по нива на компетентности, които да бъдат финансирани с пари от НЗОК, но тези легла са така изчислени, на базата на такива критерии, които са от миналото, и съществуват сериозни териториални дисбаланси". Според д-р Тотев Националната здравна карта е една необходимост, но не в предложения вариант: "Още когато започна да се изготвя картата, формирахме комисии и се опитахме да парираме нещата като изтъкнахме нашите доводи, заради които не можем да приемем този вариант на здравна карта, които в момента тръгва да се готви. Въпреки всичко бяха изготвени областни карти, след това обсъждане на национална карта, която се разминава дори с областните карти. Тя изобщо не почива на областните карти".

Pin It

Със съвместни указания между БЛС и НЗОК игнорират здравната карта при сключване на индивидуални договори

НЗОК няма да чака влизането в сила на Здравната карта, за да сключи индивидуални договори с лечебните заведения по НРД 2018. За това се споразумяха вчера Здравната каса и Българският лекарски съюз. „НЗОК ще сключва договори с лечебните заведения според броя на леглата им и нивата на компетентност към 31 март 2018 година. Здравната карта изобщо няма да бъде взимана предвид при сключването на договорите. В случая ние нямаме друг изход, тъй като Здравна карта нямаме към момента, а ако лечебните заведения не сключат договор, не може да им бъде платена дейността за април“, обясни председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред Zdrave.net.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки