Медиен обзор

С над 5000 намаляват леглата за активно лечение според приетия проект на Национална здравна карта

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и днес беше одобрен от ръководството на МЗ, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна е 38 803. Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на НЗК предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги. Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ, твърдят от Министерството.

МЗ ще публикува проекта на НЗК за обществено обсъждане за срок от 30 дни. След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването й в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ. С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.

С презентация по проекта на Националната здравна карта можете да се запознаете тук.

Pin It

Нова здравна методика спира почти изцяло достъпа на белодробно болни до рехабилитация

Отскоро право на прием в рехабилитационните болници в страната вече имат единствено онези, които са с над 50% инвалидност по ТЕЛК, съобщи "България он еър". Заради всичко това от началото на месеца болницата във Велинград, където се лекуват такива болни, стои почти празна. Въпреки възможността да приема близо 150 пациенти, в момента администрацията връща почти всички. Не покриват изискването, което е в сила от 1 април. Причината е, че повечето хора, дошли за прием, имат по-малко от 50% инвалидност по ТЕЛК, въпреки че трудно биха могли да се нарекат здрави. На някои пациенти в книжката от ТЕЛК не са описани част от заболяванията, а са отбелязани само в рецептурните книжки, но всички те искат да си удължат живота, отбелязва телевизията. 

Pin It

Според СЗО фокусът на България трябва да е върху профилактиката и намаляване на доплащането

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Това е темата, на която СЗО посвети Световния ден на здравето 7 април тази година. Според ръководителя на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила проблемът е във високия процент на неформалното доплащане на здравни услуги, което според данните на Евростат за 2017 г. достига 44,2 на сто и е много по-високо от средното за ЕС. Българските пациенти доплащат от джоба си за лекарства, медицински консумативи и дейности в болниците, които не се покриват изобщо или се плащат само частично от Здравната каса и това е причината, поради която трябва да се търси начин за увеличаване на публичните средства, разходвани за здраве, смята д-р Сила. Според българските лекари и пациенти обаче по-големият проблем е в изчезването на медицински специалисти от цели региони в страната и още по-лошото – изчезването на цели специалности. Липсващите общопрактикуващи лекари и специалисти по места принуждават пациентите да пътуват до градове, в които има университетски болници. Така те освен обявеното доплащане, са принуждавани да харчат допълнително средства за път и настаняване, които неимоверно оскъпява достъпа им до медицинска услуга.

Pin It

Доставчици не искат да намалят цените на имплантите заради решението на здравната каса

Фирмите-доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради решението на НЗОК. От 23 фирми, към които е изпратено запитване, отрицателно са отговорили 13. Това информира проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, в интервю за вестник "Труд".

НЗОК намалява с до 20% своя дял от плащането на медицински изделия.

Надзорният съвет е утвърдил списъка със стойности, до които здравната каса плаща за медицински изделия от 1 април тази година, съобщиха от касата преди седмица. Доплащането за някои видове медицински изделия, които досега са били безплатни, ще е от порядъка на 200 лв., но за други е за над 10 000 лв. Не е изключено цената да стигне и до 30 000 лв., цитира вестник "24 часа" позиция на Българската асоциация на търговците на медицински изделия. Според нея касата е намалила дела си от плащането с до 70%.

Той дава пример с изкуствените сърца, където плащането е намалено с 20% и достига 30 000 лева. Модерните клапи, които се поставят чрез катетър, също са намалени с 20% – от 50 000 на 40 000 лева. В същото време клапите, които най-често се поставят, са намалени с едва 12%.

Специалистът призовава да се помисли за схема, при която колкото по-скъп е продуктът, толкова по-малко да е доплащането като процент. "В момента по статистика парите, които се вадят директно от джоба на пациента, са 40% от общите пари за здравеопазване, като максимумът в Европа е 20%", обяснява проф. Начев и акцентира, че проблемът е, че не се знае за какво точно се плаща.

Той заявява, че трябва се приеме националната здравна карта, въз основа на която във всяка област трябва да се прецени какви са предлагането и търсенето. "Тогава ще се установи, че на много места се предлага повече, отколкото е търсенето, и касата ще трябва да сключи договори само с онези болници, които отговарят на определени изисквания и дават най-доброто", обясни още той.

Pin It

Здравни каси към синдикати и партии обмисля ресорното министерство

Работна група в Министерството на здравеопазването е обсъждала създаването на частни здравни каси към синдикатите и политическите партии по белгийски модел. Това е било съобщено от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков на участващите в срещата, като представителите на синдикатите не са се обявили против. Това съобщава capital.bg. Изданието припомня, че в момента на политическите партии е забранено да извършват стопанска дейност. Самите синдикати обаче се занимават с такава. Здравният министър Кирил Ананиев обеща през юни да представи вижданията си за промени в здравноосигурителния модел. Според програмите на повечето политически партии през следващите години ще започне процесът на демонополизация на здравната каса.

Pin It

Здравната каса понижи цените на доста от медицинските изделия в кардиохирургията, които плаща

Новите стойности влизат в сила от 1 април. Най-вероятно според касата те ще доведат до по-оптималното изразходване на парите й. Медиците обаче са категорични, че корекциите ще натоварят джоба на пациентите им или на клиниките. Третият вариант е просто да боравят с по-нисък клас изделия, което обаче ще се отрази на лечението. Масово са порязани цените на сърдечните клапни протези, показват новите цифри. Досега те се финансираха от касата по 3500 – 3600 лв., занапред обаче цените им падат на 3145 - 3240 лв. в зависимост от вида им. При някои от разновидностите им пък доплащането се очертава да е над 1000 лв. Цените при така наречените кондюнити, например, от 4800 лв. се смъкват на 3240 лв.

Понижение има и при кардиостимулаторите
От 2400 лв. реимбурсацията там масово пада на 2000 - 2160 лв. При ресинхронизираща терапия - СRT-P пък при някои артикули се понижава от 5400 лв. на 3729 лв. Най-голямо е орязването при транскатетърните клапни протези, където намалението на финансирането е от 50 000 лв. на 40 500 лв. Добрата новина е, че няма намаление при изкуствените сърца и те ще продължат да се плащат по над 100 000 лв. в зависимост от вида им.

Мотивите за корекциите на цените не са посочени
Касата обаче заяви, че при това договаряне ще изиска цените да са съобразени с тези в другите държави, което означава, че корекциите би трябвало да се налагат заради това. Според лекарите обаче те ще увеличат доплащането от страна на пациентите или ще натоварят бюджетите на болниците.

Pin It

Здравното министерство оряза субсидиите за държавните болници за дейностите, които то финансира в тях

Ведомството ще плаща по-малко за спешните пациенти, стентиране при инсулти, както и за хората в интензивните отделения. Това става ясно от новата Методика, по която ведомството ще плаща на лечебните заведения за 2018 г. Въпреки че правилата й важат от 1 януари, те бяха публикувани едва преди ден-два. Така харесва ли им или не болниците ще трябва да се съобразят с тях с три месеца назад. Масовото намаление засяга финансирането и на дейности и на медицински изделия в новата методика на здравното министерство. Ведомството е орязало парите за спешните пациенти в отделенията на болниците. Въпреки че то е вдигнало от 18 на 25 лева субсидията за преглед на човек, който не е хоспитализиран, сметката не излиза. Причината е, че ведомството е премахнало средствата за поддържането на екипите в тези отделения. През миналата година то даваше пари за заплатите в тях. Така например за лекар плащашe на месец по 1500 лв., а за сестра по 900 лв. По-малко на брой са и изследванията, които министерството ще плаща в спешните отделения.

Pin It

След планиран протест здравното министерство изтегля промените, свързани с ТЕЛК

Ден преди планиран национален протест на хората с увреждания, здравното министерство изтегля промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг, цитиран от "Фокус". Той допълни, че решението е било взето по указание на премиера, след среща между финансовия министър Владислав Горанов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и вицепремиера Томислав Дончев. "Предлаганите промени бяха от медицинската гилдия и националните консултанти", посочи Кирил Ананиев. Той допълни, че целта на министерството не е да ощетява инвалидите, а точно обраното - да въведе справедливост, да няма субективизъм, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса.

"Предлаганите промени нямат за цел да лишат хората с увреждания от права и да отнемат инвалидни пенсии. С този аргумент за протест се спекулира. Това не е било цел на концепцията ни", заяви и социалният министър Бисер Петков. Той апелира към хората с увреждания да предложат своето виждане как да бъде реформирана системата на медицинската експертиза. "Не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК", каза още министърът на труда и социалната политика. "Социалната инвалидна пенсия е в размер на 140 лева, с добавка на чужда помощ, която е малко над 90 лева", обясни той. Заради планираните промени за утре беше планиран национален протест в столицата на 18 национално представителни организации на хора с увреждания, с подкрепата на КТ "Подкрепа". Причината са условията, които поставя наредбата.

Според недоволните промяната цели единствено "стремеж към механично намаляване степента на увреждането, след като на лекарите е ясно, че при тежки увреждания има комбинация от свързани заболявания".

Pin It

Лаборатории за 121 млн. лв. ще подпомагат бизнеса в медицината, чистите технологии и креативните индустрии

Чисти технологии, зелени технологии, иновации с медицински и козметични цели, решения за креативните и рекреативните индустрии - това са част от целите на пазарно ориентираните изследвания, които ще се правят в шест новоизградени центъра за компетентност. Проектите ще се осъществят с 121 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Договорите с бенефициентите - университети и научни организации, бяха сключени преди дни, а крайният срок за изграждане на центровете е декември 2023 г. Част от парите ще отидат за строително-монтажни работи и оборудване на лаборатории. Друга - за провеждане на изследвания, чиято основна цел е да се подпомогне бизнесът и да се увеличи конкурентоспособността на икономиката.

Медицина, зелени технологии, биоресурси

С общ бюджет над 47 млн. лева са още два проекта, които ще се изпълняват по компонент "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии". Водещ партньор по първия проект, който се нарича "Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти", е Институтът по органична химия с Център по фитохимия към Българската академия на науките (БАН). Вторият се нарича "Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)" и ще се осъществява от Медицинския университет - Пловдив. Изграждането на центъра за компетентност на Института по органична химия на БАН ще струва 23.7 млн. лева. Целите са разработване на зелени технологии за създаване на иновативни фитопродукти за медицински, козметични и хранителни цели, стимулиране на земеделски производители от различни райони за култивиране на ЛАР като устойчив поминък, както и опазване на растителното биоразнообразие в страната чрез разработване на интелигентни и щадящи подходи и технологии за оползотворяването му. С 1.5 млн. лева ще бъдат изградени 14 лаборатории, които са част от научна инфраструктура за извършване на пазарно ориентирани изследвания, фокусирани към ефективно и устойчиво използване на националните биоресурси от лечебни и ароматни растения и оползотворяване на агробиоотпадъци и др. В центъра ПАРИМЕД, който ще бъде изграден с 23.4 млн. лева, ще се правят научни изследвания в областта на персонализираната медицина с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори. За целта с 1.5 млн. лева ще бъдат изградени няколко лаборатории.

Pin It

На 7-ми април министър Ананиев призова работещите в здравеопазването към търпение и съдействие

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска от работещите в здравеопазването съдействие за осъществяване на реформата в системата тази година и търпение, за да може качествено и трайно да се преструктурира тя. В поздравителен адрес по повод Световния ден на здравето, 7 април, той посочва, че проблемите в сектора са много и са наслагвани повече от десет години.  Кирил Ананиев казва, че тази година е много важна, за да може през следващата фокусът да е "върху качеството на услугата, а не върху цифрите срещу нея". Министърът посочва, че проблемите остават, защото голяма част от решенията не са били реализирани напълно. "Неведнъж ставахме пасивни наблюдатели или по-лошото – потърпевши от опитите за реформиране на системата, на прилагането на изолирани и спорни мерки за запушване на течовете в здравеопазването. Истината е, че всеки един от нас трябва да си върши добре и отговорно работата, за да има резултат", посочва Ананиев. Той изразява надеждата, е работещите в здравната система ще приемат подадена ръка от министерството, за да бъде сложен ред в и да се осигурят на хората достъп до качествени здравни услуги. "За мен е важно да знаете, че с екипът ми работим за това, да ви бъдат гарантирани адекватни условия на труд, на пациентите – да бъде осигурено достъпно и качествено здравеопазване, а разговорите за пари да излязат от дневния ред на пациентите и здравните професионалисти", казва още Кирил Ананиев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки