Какво Представлява Тромбоемболичното Заболяване?

Rate this post

Какво Представлява Тромбоемболичното ЗаболяванеТромбоемболичното заболяване традиционно се определя като наличие на емболия в капилярите, или между телешките кости, или в белите дробове. Но има и други видове тромбоза в артериите на сърцето, както и съдовете на ума. Тромбоемболичното заболяване е свързано със запушване на дълбока вена чрез кръвен съсирек (тромб или тромбоза), който обикновено е разположен на степента на един от телетата (флебит) или на степента на белодробните съдове (белодробен емболизъм). Белодробният кръвен съсирек е изключително често ефектът от движението на тромб от дълбок кръвоносен съд в телето по време на флебит (7 паузи от 10). Венозната тромбоза може да бъде дълбока (ДВТ) или повърхностна (СВТ).

И в двата случая тази венозна апоплексия се нуждае от диагноза за локализирането й чрез Доплеров ултразвук. Телевизорът обикновено е по-мек от сп. Белодробният кръвен съсирек е запушване на няколко артерии, което води до белите дробове чрез тромб, обикновено произтичащ от флебит на телето. Но тя също може да се случи индивидуално на флебит поради проблеми с кръвоизливи. Понякога е огромна, засягаща голяма част от белодробните клетки, понякога включително и опасна. Тя може да бъде по-скромна, както и по-бързо усвоима с терапии. В миналото венозна тромбоемболия заболяване, има и други места на тромбоза, по-специално артериите на сърцето (коронарна), които са причина за коронарен инфаркт. Съдовете на мозъка също могат да бъдат място на апоплексия (аналитична тромбоза като възможна, както и нечести затруднения, като например по време на ваксинацията срещу Ковид) и да бъдат причина за тежки или може би фатални неврологични последствия. Смъртта в резултат на нелекувано тромбоемболично заболяване е приблизително 30% от случаите.

Какви Са Причините За Тромбоемболичното Състояние?

Какви Са Причините За Тромбоемболичното СъстояниеВенозна апоплексия възниква, когато са изпълнени 3 проблема: забавяне на кръвния поток в квартала (“ застой“); увреждане на вътрешната стена на кръвоносния съд; тласък в тенденцията на кръвта да се съсирва. Тези условия се появяват особено когато става въпрос за: продължителна почивка на легло (ходене насърчава циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове и предпазва от застой), хронично възпалително състояние или скорошна хирургична процедура (тези фактори увреждат стените на капилярите), кръвен съсирек разстройство или рак (два проблема, които повишават тенденцията на кръвта към емболии, както и създаване на съсирек).

Има редица причини или рискови аспекти за създаване на венозна тромбоемболия: продължителна почивка на легло, за повече от четири дни, при хоспитализирани теми, например; възраст над 40 години; затлъстяване или наднормено тегло; неактивен начин на живот или липса на спортна активност; приемане на определени хормони като естроген или противозачатъчни хапчета; бременност поради стомашна хиперпресия, която забавя венозното връщане към сърцето; раково състояние, което е свързано с международно възпалително състояние на тялото, улесняващо тромбозата, както и радиационно лечение; венозна недостатъчност на долните крайници (разширени кръвоносни съдове), както и лошо венозно връщане; сърдечна недостатъчност, която намалява притока на кръв; коагулационни състояния, свързани с вродено състояние или с приемането на определени лекарства; травма, както и хирургично лечение на малките бедра, гинекологични или храносмилателни. Артериалните тромбоемболични сривове като коронарен инфаркт или мозъчно-съдови сривове (инсулти) се благоприятстват от модификация на артериалните стени (атеросклероза, атеросклеротични плаки и др.). Емболи (тромби) могат да се образуват в коронарните артерии за инфаркт на миокарда или да се преместят в мозъка за инсулти.

Какви Са Симптомите На Тромбоемболично Заболяване?

Какви Са Симптомите На Тромбоемболично ЗаболяванеПризнаците и симптомите на тромбоемболично заболяване разчитат на локализацията на тромбозата: за флебит на долните крайници. Признаците включват болка, дебелина, както и подуване на телето. Отокът може допълнително да съществува на върха на крака. За белодробен съсирек.

Симптомите са внезапен дискомфорт от едната страна на гърдата, неочакван проблем с дишането (диспнея с кратко, както и бързо дишане), понякога кървави храчки, кашлица … За миокарден инфаркт. Има внезапен дискомфорт в гърдите или в ямата на корема, с облъчване в горната лява ръка или крак, както и шията до челюстите, свързано с усещане за смачкване или стягане на горната част на тялото, изпотяване и силна тревожност … За удара. Това е внезапна парализа на ръката или краката само от едната страна, от едната страна на лицето, загуба на зрението на едното око, главоболие, гадене, понякога загуба на съзнание и дори кома, когато ударът е огромен … Във всеки случай, това са клинични спешни случаи, за които трябва да се погрижим възможно най-бързо в здравното заведение. След това диагнозата се потвърждава чрез ултразвук за флебит, изчислена томография и белодробна сцинтиграфия за белодробна емболия и Д-димер, ЕКГ, както и тропонин за коронарен инфаркт, както и компютърна томография за инсулт.

Какви Са Леченията За Тромбоемболична Болест?

Какви Са Леченията За Тромбоемболична БолестЗа флебит трябва бързо да се установи антикоагулантна терапия (нискомолекулен хепарин) с височина на крака и компресия на телето с гъвкави чорапи. Белодробният кръвен съсирек също трябва да спечели от антикоагулантно лечение, кислородна терапия или хирургично лечение в най-екстремните ситуации. Коронарният инфаркт може да се възползва от намесата на катетъра за тромболиза, за да се втечни кръвния съсирек в блокираните коронарни артерии, свързани с ангиопластиката, за да се разширят тези артерии на сърцето. Ударът (ударът) трябва да се лекува много бързо (в рамките на няколко часа след началото на злополуката) с лекарство, което разтваря съсирека (фибринолитичен), инжектиран интравенозно. Избягването на тези съдови сривове включва продължително коагулантно лечение, използване на компресионни чорапи за риск от флебит, рутинни упражнения, отказване от тютюнопушенето, намаляване на затлъстяването, спиране на лекарства, които насърчават тромбозата (контрацептиви, специални противовъзпалителни лекарства и т.н.), хирургична процедура за разширени капиляри, хипохолестеролемия, дълготрайна антитромбоцитна терапия като болкоуспокояващи.

Избягване На Тромбоза

Избягване На ТромбозаКогато човек е с висок риск от дълбока венозна тромбоза, неговият лекар препоръчва терапия за предотвратяване на развитието на емболия (антикоагулантно лечение, наричано още „антитромботична“ терапия). Превантивното лечение се основава на същите лекарства, които се предписват за лечение на дълбока венозна апоплексия. Продължителността на превантивното лечение за дълбока капилярна апоплексия се различава в зависимост от естеството на застрашаващите елементи. Например, след хирургична процедура, терапия от 1 или 2 седмици обикновено е адекватна и се състои от възможно използване на компресионни чорапи или предписване на антикоагулант. При лица, недееспособни от актьори, превантивното лечение се поддържа, докато актьорите не бъдат елиминирани. Лицата, които получават превантивна терапия за дълбока капилярна тромбоза, трябва да спазват специални предпазни мерки: да избягват приемането на високи дози болкоуспокояващи или НСПВС, освен ако не са специално лицензирани от лекаря; ако е необходимо, правете рутинни кръвни изследвания, за да проверите броя на тромбоцитите в кръвта. При лица, изложени на риск от кръвоизлив (например тези, които се борят със стомашно-чревна язва, хронична алкохолна зависимост или анемия), превантивното лечение на дълбока капилярна апоплексия се основава единствено на предписването на компресионни чорапи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here